Webangol Sikersztorik

Megkérdeztem tanulóimat, hogy mit gondolnak a webangol.com élő, online nyelvóráiról és videós tanfolyamairól, speciális tanulói segédleteiről.Olvasd el néhány webangolozó véleményét, mennyire élvezik a valódi, profi beszédfejlesztő, online angol nyelvtanulást családias környezetben.

Ők már maximálisan elégedettek és sikereket értek el! Csatlakozz te is és érd el a társalgási szintet angolból, akár 4 hét alatt!

LETANÍTOTT BESZÉDKÖZPONTÚ TANÓRA
0 +
NYELVTANÁRI TAPASZTALAT
0 + év
LELKES NYELVTANULÓI SIKERSZTORI
0
TARTALMAS WEBANGOL VIDEÓ
0
Makovics Tina webangol.com tanulója és véleménye

Makovics Jusztínia

a webangol.com vidám nyelvtanulója

Nekem nagyon tetszenek a videók/kérdések/online feladatok, kvízek, abszolút egyediek. Ilyet még soha senkinél nem láttam még csak nálad és ez nagyon jót jelent. Én nagyon szeretem a kis videókat, azok a kedvenceim.🥰 Amióta hozzád “járok” az online angol nyelvórákra, rengeteget segítettél, amit köszönök.🥰

Varga Andrea webangol.com tanulója és véleménye

Varga Andrea

a webangol.com vidám nyelvtanulója

Az interneten találtam rá Ritára, amikor egy külföldi utazás során elhatároztam, hogy ugyan soha nem tanultam angolul, de szeretnék. Az addigi kis tudásomat némi activity-vel vegyítve így is megértettem magam külföldön, de eljutottam arra a pontra, hogy ezt már kevésnek éreztem. Napjainkban még annak is van valamennyi angol nyelvtudása, aki soha nem tanulta, hiszen az internet és a bennünket körülvevő reklámok, zenék, filmek által óhatatlanul elsajátítunk szavakat, mondatokat. Többet tudunk, mint gondolnánk, csak legtöbben azt a kis tudást sem merik vagy félnek használni, amivel rendelkeznek. Pár éve nyelvtudás nélkül belevágtam egy külföldi munka-lehetőségbe, ahol valamennyi tudást felszedtem és autodidakta módon próbáltam fejlesztgetni a nyelvtanomat és a kiejtésemet. A szókincsem bővítése már nehezebb dió volt, mert a magolás soha nem volt az erősségem, amit egyik nap tudtam, azt egy hét múlva már nem. Próbáltam applikációval is fejleszteni a szókincsem, ami egy szintig elég is volt, de nincs benne kommunikáció, ami a nyelvtanulás elengedhetetlen része.  Mióta Rita Skype-os óráin veszek részt, csak úgy ragad rám a tudás, mind a nyelvtanom, mind a szókincsem gyarapszik, magolás nélkül. A másik fontos dolog, hogy egyre gyakrabban tűnik fel, hogy az órákon, már gondolatban nem magyarul születik meg egy mondat a fejemben, hanem automatikusan angolul. Szeretem az órákon feldolgozott tananyagot, mert könnyed, vicces sztorikon keresztül észrevétlenül haladunk előre. Nekem fontos volt, hogy ne kelljen elmennem sehova, mert az legalább annyi időt vett volna el a napjaimból, mint maga a tanfolyam, ez is egy nyomós indok volt, amikor a Skype-os tanulás mellett döntöttem és nem bántam meg az eddigi több mint 3 hónapot és még sok hónap áll előttem a végcélomig.

Lennert Zita

a webangol.com vidám nyelvtanulója

Rita ráébresztett arra, hogy a nyelvtanulás nem egy kötelező, szükségszerű tevékenység, hanem szórakozás sok nevetéssel, játszva tanulás, szinte észrevétlenül elsajátítva a vágyott nyelvet. Mindezt egy jó csapat tagjaként megtapasztalva.

Ezt jelenti számomra a webangol.com!

Mónika

a webangol.com vidám nyelvtanulója

Ezelőtt magántanárhoz jártam, de nem volt sikerélményem az órákon, így elhatároztam, hogy keresek egy másik lehetőséget arra, hogy megtanuljak angolul.

Ekkor találtam rá a webangolra.

Azért választottam ezt a tanfolyamot, mert beszédcentrikusságra törekszik, ami nekem a munkámhoz nagyon fontos. A feladatok kreatívak, játékosak, vizuálisak és jól érthetőek. Engem motivál, hogy csapatban tanulhatok, egymást segítjük. Rita mindenkivel türelmes, kedves és mindegyik tanulót

lelkesíti. Azt gondoltam ezelőtt, ha az órán csak angolul beszélünk nem fogom megérteni és keveset fejlődik a tudásom, de ez nem így van. Rövid időn belül fejlődött a beszédkészségem és a nyelvi készségem is.

Mindenkinek ajánlani tudom, aki az angoltudását és önbizalmát fejleszteni szeretné!

Szél Dóra

a webangol.com vidám nyelvtanulója

Általános iskolától kezdve tanultam az angol nyelvet, egészen a középiskolán át a szakképzésig, majd mikor a főiskolához értem szembesültem vele, hogy a diplomához szükséges nyelvvizsga letételének közelében sem vagyok nyelvtudásilag. Ehhez kerestem megfelelő szakembert, hiszen sosem adatott meg, hogy jó és következetes angol tanárom legyen… az órákon vagy filmet nézettek velünk (magyar nyelven...) vagy a nyelvtant próbálták belénk sulykolni, amitől szintén elment az ember kedve a nyelvtanulástól… Ritához családon belüli pozitív ajánlás útján jutottam el. Néhány alkalom után örömmel szembesültem vele, hogy szórakozás is lehet az angol tanulás. Nagyon tetszenek a feladatok, és hogy más hasonló tudással rendelkező személyekkel együtt fejlődhetek. Végre sikerélményt tapasztaltam a nyelvtanulásban és jó kedvvel indulok neki az óráknak. Kényelmi szempontról nem is beszélve, hogy ehhez még csak kimozdulnom, utazgatnom sem kell. Ami a legjobban tetszik Rita szemléletében az a kommunikációra, beszédértésre fektetett hangsúly, hogy nincs rossz kérdés vagy rossz válasz és ne tartsunk attól, hogy megszólaljunk idegen nyelven. Nagyon jónak tartom, ha valamilyen szót nem ismerek, angolul magyarázza el, sokszor magyarra átfordítani sem tudnám, de mégis tisztában vagyok a jelentésével és képes vagyok megfelelően mondatba illeszteni. Örülök, hogy eljutottam oda, hogy a nyelvtant háttérbe szorítva ne gondolkozzak azok, hogyan rakjak össze fejben egy mondatot, hanem bátran fejezzem ki magam.

Attila

a webangol.com vidám nyelvtanulója

Sok év kihagyás után, újrakezdőként egy olyan lehetőséget kerestem, amivel újra visszahozhatom és tovább fejleszthetem a korábban megszerzett angoltudásomat. Fontos szempont volt, hogy vidékiként ne kelljen munka után órákat utaznom ehhez. Ekkor találtam rá Ritára az interneten. Nagyon szimpatikus volt, hogy valóban a kommunikatív nyelvtanulás híve, és hogy angolóráin csak és kizárólag angolul beszélünk.

Az órák hihetetlenül jó hangulatban telnek, olyan tananyagokból dolgozunk, amik nem csak az angolt fejlesztik, hanem az általános lexikális tudásomat is, valamint nagyon szórakoztatóak. Rita személyisége nagyon megnyerő, nincs nyomás, nincs erőltetés, nem kell frusztráltnak vagy kellemetlenül érezned magad, ha valamit elrontasz, nincs kényszer vagy nyomás, nem erőlteti rád a beszédet, amikor éppen te vagy a soros és neked kell beszélned, az nem muszájból megy, hanem jön magától. Lassan 9 hónapja veszek részt az órákon, sokat fejlődtem én is és csoporttársaim is. Szinte észrevétlenül, mindenféle erőlködés nélkül szívjuk magunkba a tudást, kikapcsolódásként élem meg a munkából hazajövet az óráit, ezért biztos vagyok benne, hogy még nagyon sokáig Rita tanulója leszek.

Lázár Beáta

a webangol.com vidám nyelvtanulója

Eddig csak iskolai körülmények között tanultam nyelvet, és ott sokkal lassabb haladást tapasztaltam. Volt, hogy magyarul tanultuk meg a nyelvtant, hagyományos magolós módszerrel, és az teljesen ellentétes azzal, amit itt tapasztaltam. Sokkal kevesebbet beszéltünk anno az órákon, itt folyamatosan csak angolul beszélünk, a házi feladatok pedig írásban vannak, szóval az sem marad ki.

Tetszett, amit olvastam és nem utolsó szempont volt a kényelem, hogy otthonról tanulhatok. Ami elsőre szimpatikus volt, hogy az órákon csak angolul folyik a kommunikáció, és hogy sok szituációban “rá vagyunk kényszerítve” a beszédre. A legnagyobb nehézséget eddig az okozta, hogy az esetek többségében nem mertem megszólalni. Most egy év után ez szinte nem okoz problémát, még akkor sem, ha tudom, hogy nem mindig helyes az, amit mondok. Az órák kezdése előtt, már nincs bennem az a kényszer érzés, mint korábban volt, és nagyon hamar el is telnek, a tartalmas feladatoknak köszönhetően. Ajánlom mindenkinek!

Reck Szilvia

a webangol.com vidám nyelvtanulója

Az eddigi angol tanulásaim során nagyrészt iskolai órák keretin belül tanították az angolt. De jártam nyelvtanfolyamokon és magántanárhoz is egyaránt. Mindegyik esetben ugyanaz volt a fáma: tanuld a szavakat, fordítsd a mondatokat, magold be a nyelvtant, és megtanulsz angolul. Nekem ez nem ment, hiába a sok szótanulás vagy nyelvtantanulás, a számonkérésig a fejemben maradt, de utána szinte azonnal kiesett. Sokáig azt gondoltam, hogy velem van a baj, nincs nyelvérzékem, nem nekem való a nyelvtanulás. Rita a gimnáziumi osztálytársam volt, így már jó pár éve kaptam a hírleveleket az általa használt újszerű és modern nyelvtanulással kapcsolatban. A cikkeket elolvastam, de mindig találtam kifogást, miért nem tudom elkezdeni. Aztán megértettem a cikkeket, és rájöttem, szeretném kipróbálni az ő módszerét. Vagyis egy nyelvet beszélni és beszélni kell, nem elemezgetni meg magolni. Jelentkeztem nála, beszéltünk Skype-on, elmondta hogyan tanít, és már a csoportban is voltam. Az első órától kezdve nagyon élveztem, a csoporttagok kedvesek voltak és segítőkészek. Hamar ráéreztem, most már nem kínlódok az órákon, hanem élvezem, meg merek szólalni. Folyamatosan jönnek a szavak, vagy ha épp nem, megtanultam, hogy írjam körbe olyan kifejezésekkel, amiket már ismerek. Nagyon sok készségem fejlődött, és már nem félek megszólalni. A napokban egy angol állás interjú is kilátásba kerül, ami korábban elképzelhetetlen volt számomra.

MODERN, IZGALMAS NYELVTANULÁS, SZÁRAZ TANKÖNYVÍZŰ HELYETT!

Értéke 25.900 Ft, de most még rövid ideig ingyenesen elviheted a saját példányodat innen a jobb oldalról. 

Az angol tanulás bonyolult. A webangol.com-mal egyszerű!

Webangol.com online angol nyelvtanulás weboldalának színes kék, fehér és piros színű logója. Laptopon egy ballagói sapkával.

Próbáld ki itt és most, vidd el a nyelvi csomagodat!

Horváth Tünde webangol.com tanulója és véleménye

Horváth Tünde

a webangol.com lelkes nyelvtanulója

Rita rendhagyó nyelvtanfolyamát mindenkinek csak ajánlani tudom aki megrekedt az angol tanulása és az angol beszéd között félúton. Kiváló, élvezetes módszer egy elkötelezett és nagyon empatikus tanárral. 

Személyes történetemben-mint sokan mások is- tanultam az angolt iskolákban, külföldi nyelvtanfolyamon, magántanároknál, de sajnos a valódi áttörés elmaradt. Majd ezeket a tanulási hullámokat hosszabb kihagyások követték, és ezek miatt minden alkalommal visszaléptem a start mezőre, és maradtam egy angolul folyó beszélgetés során a mosolygásnál. El is könyveltem magamban, hogy minden törekvésem ellenére az angol nyelv nem lesz az életem része. Végül mikor külföldre költöztünk a családommal már elkerülhetetlenné vált, hogy legalább kicsit magabiztosabban merjek megszólalni társaságban vagy a hétköznapi életben el tudjak intézni apróságokat. Ekkor találtam rá Ritára, aki olyan lelkesen és hitelesen mesélt erről az módszerről, hogy úgy éreztem, ezt ki kell próbálnom. Heti két alkalommal 90 percben Ritával és a nagyon kedves tanuló társaimmal jó hangulatban, a nyelvi gátlásokat elfeledve beszélgettünk, oldottunk meg együtt feladatokat, és nevettünk nagyokat vicces szituációkon, angolul. Pár hónap után úgy éreztem gördülékenyebben, magabiztosabban tudok bárhol megszólalni angolul és nem izzad a tenyerem ha angol anyanyelvű ismerősökkel kell együtt vacsorázni, beszélgetni. Majd idővel jött a külső visszaigazolás is. Több, nem magyar nemzetiségű ismerősöm megdicsért, hogy rengeteget fejlődött az angol nyelvtudásom, és hozzátették: “Bármit is csinálsz, abba ne hagyd!” 

Amiről azt hittem hogy számomra lehetetlen-mert hát már annyiszor nekifutottam, sikertelenül-most sikerült elérnem, amiért rendkívül hálás vagyok Ritának. Őszintén ajánlom ezt a klassz módszert ami jó gyakorlás, jó tanulás és egyben jó szórakozás is.

Fodor Anita webangol.com tanulója és véleménye

Fodor Anita

a webangol.com vidám nyelvtanulója

Külföldi utazásaim során rendszeresen kellett használnom az angol nyelvet, viszont soha nem voltam magabiztos, ha meg kellett szólalnom. Nagyon örültem mikor egy évvel ezelőtt felfedeztem Rita honlapját. Rita óráin felszabadultan beszélgetünk a legkülönfélébb témákról, természetesen csak és kizárólag angolul. A csoportban egymást fejlesztjük és szinte játszi könnyedséggel aktív nyelvhasználók leszünk. Sok nyelvtanulási módszert próbáltam ezelőtt, de valahogy mindet feladtam egy idő után. Legtöbbször az utazással eltöltött rengeteg idő emésztette fel a motivációmat, máskor pedig az unalmas tanórák. Rita órái változatosak, szórakoztatóak és úgy érzem ez alatt az egy év alatt rengeteget fejlődtem. Természetesen ehhez az is kellett, hogy az órákon kívül is tanultam és gyakoroltam. Számomra a nyelvtanulás nemcsak fejlődési lehetőség, hanem egyben a hobbim is.
Mindenkinek ajánlom Rita óráit, aki szeretne élvezetesen, hatékonyan megtanulni angolul, mindezt pedig kényelmesen otthonról.

Ingyenes 8 részes mini videó tanfolyam

Sipos Ákos webangol.com tanulója és véleménye

Sipos Ákos

a webangol.com vidám nyelvtanulója

Nem tanultam angolt iskolában, se magántanárral; világéletemben németet tanultam. Végigkísért
az általánostól kezdve a főiskoláig, sokszor a hátam közepére kívántam a németórákat, ma már
tudom, nem a nyelvvel, a módszerrel volt a probléma. Nyelvtan, szavak magolása, fordítás, a
tanultak számonkérése. Mindenhol ez ment. Nagy energiabefektetés, kevés eredmény.A nyelvvizsgám végül meglett, de szóban, valamint a hallott szöveg értésében elég gyengének éreztem magam. Mindig is szerettem volna angolul tanulni, adta magát a helyzet, megtanulok angolul miután már nem kell szükségből németeznem. Hozzám legközelebb az ún. input hipotézis áll: e szerint a teória szerint a nyelvtanulás során minél több inputra (bemenet) van szükségünk, hogy abból output (kimenet) legyen. Akkor hatékony a módszer, ha vagy egy kicsit nehezebb az input, mint az éppen aktuális szintünk, vagy érdekes számunkra. Nem kell unalmas nyelvtankönyveket bogarásznunk, és szavakat tanulnunk. Elkezdtem gőzerővel sorozatokat nézni angolul, angol felirattal, olvasni, rádiózni, podcastezni, hangoskönyveket hallgatni. Eleinte minden összefolyt, szinte semmit nem értettem, de ahogy haladtam előre, egyre több dolog vált világossá, már élveztem amit olvasok/nézek, bele tudtam feledkezni. Persze nem gyorsan jönnek az eredmények, mivel ez egy folyamat, ami időt és energiát igényel.
Egy idő után úgy éreztem passzív a tudásom, mert nem tudom a tudásomnak megfelelően kifejezni magam se szóban, se írásban, valamint félek a megszólalástól. Ekkor kezdtem el nézelődni a neten, rátaláltam Rita oldalára; átolvastam, és amiket írt megerősítették a tapasztalataimat, hiszen az angolt a német után nem görcsösen tanultam, láttam milyen káros volt a magolás, a fordítgatás a németnél, míg angolnál még egynyelvű szótárt sem használtam (bár ez kifejezetten hasznos lehet), mégis rengeteget fejlődtem. Az órák Skype-on zajlanak, de mielőtt ez megtörténik, van egy személyes beszélgetés, ahol Rita felméri az éppen aktuális nyelvi szintjét a jelentkezőnek. Nagy meglepetésemre középhaladó szintig sikerült eljutnom. 2 hónapja tanulom az angolt a csoporttal, eleinte féltem megszólalni, de ez gyorsan elmúlt. A passzív tudásom kezd átmenni aktívba, egyre jobban tudom a nyelvet mind írásban, mind szóban használni. Kis csoportokban zajlik az oktatás, a csoport tagjai húzzák egymást, sokat tanulok a csoporttársaktól.
Az órák jó hangulatban telnek, számomra nagyon fontos, hogy ha kérdést teszek fel kapok választ, valamint lényeges a pozitív visszacsatolás, amit itt megkapok. Enélkül az ember könnyen elveszítheti a motivációját. Mióta részt veszek az órákon, felirat nélkül nézem a Netflixet, ezt hosszú időn keresztül nem tudtam megtenni (éveken át megmaradt mankónak az angol felirat), illetve sokkal jobban megértem mind az olvasott, mint a hallott szöveget, köszönhetően az életszerű óráknak. Ajánlom mindenkinek, aki görcsölés nélkül, jó hangulatban, ugyanakkor hatékonyan szeretne nyelvet tanulni, mivel a megfelelő módszerrel ez könnyű és élvezetes.

Én is szeretnék ilyen sikereket elérni

Magolásmentes videós tanfolyamok online, izgalmas kvízekkel, tanulási segédletek, tervezők. A tananyagok folyamatosan bővülnek! Nem érdemes már máshol keresgélned, mert minden itt van egy helyen, ami a társalgási szintedhez kell angolból! Magyar nyelvtanulóknak magyar nélkül!

Szalai Endre

a webangol.com vidám nyelvtanulója

Kb. 1.5 évet tanultam együtt Ritával, abszolút nulláról indultam. Számomra óriás siker, hogy nem probléma ma már angolul megszólalni és megértetni magam.

Hornyák Dorina webangol.com tanulója és véleménye

Hornyák Dorina

a webangol.com vidám nyelvtanulója

Sziasztok!
Mielőtt elkezdtem volna a webangol.com óráin részt venni, az angol tudásom szintje nagyon alacsony volt, 2 évet tanultam csak angolt, ami inkább szakmai angolnak volt nevezhető és természetesen az órák nem angol nyelven, hanem magyar nyelven zajlottak. A kiejtésem ezért nem is volt jó és nem igazán mertem megszólalni...

Rita óráin csak angolul kommunikálunk, ami azt eredményezte nálam, hogy már nem okoz gondot megszólalni vagy bármit elmondani mert az órák nagyon aktívak és kommunikatívak, ezáltal nagyon rövid idő alatt rengeteget tudunk fejlődni.
Nagyon szuper csapatban vagyok, Rita fantasztikus tanár és a társaim is segítőkészek mindig mindenben.
Én azért választottam a webangol.com nyelvtanfolyamot mert sok-sok pozitív siker történetet hallottam róla és nagyon megfogott már elsőre az, hogy online van és bármilyen élethelyzetben találunk megfelelő időpontot a tanulásra, illetve az, hogy csak angolul kommunikálunk, ami nagyban hozzájárult a fejlődésemhez, plusz az, hogy Ritától rengeteg segítséget kapunk hanganyagok, feladatok, tanácsok és homejoy-ok tekintetében is.
Mindig örömmel várom az angol órákat, mert mindig jó hangulatban telnek és mindig tanulok sok-sok új dolgot.
Számomra sokat segítettek az angol órák abban, hogy angol nyelvű tartalmakat (szövegek, cikkek, videók, filmek) megértsek és nem okoz problémát megszólalni egy adott témakörben, vagy pl. segítséget kérni, segítséget nyújtani angol nyelven.
Mindenkinek szívből ajánlom a webangol.com nyelvóráit, aki szeretne angolul megtanulni mert itt biztos kezekben tanulhatsz és rövid időn belül megtapasztalhatod a pozitív változásokat a nyelvtudásodban.

Diána

a webangol.com vidám nyelvtanulója

A kurzus tanítási módszere sokat segít abban, hogy természetesen alakuljon ki az angol nyelv használata és rutinosabbá váljon. Az órák során más korábbi tapasztalattal ellentétben, végig angolul beszéltük, így a passzív előzetes ismeretek aktivizálódhatnak. Ez egy jó lehetőség, ha a mindennapokban nincs olyan környezet, ahol angolul tudnánk másokkal beszélni és az ismereteinket gyakorolni.

Malozsák Hanna webangol.com tanulója és véleménye

Malozsák Hanna

a webangol.com vidám nyelvtanulója

Nagyon tetszik az online videós nyelvtanfolyam. Voltak benne új szavak amiket mostanra el tudtam könnyen sajátítani. Tetszik, hogy változatosak és sok dologra kitérnek a videók. Nagyon ötletes, mert nem nehéz de mégis lehet belőle tanulni.

Juhász Andrea webangol.com tanulója és véleménye

Suszter Anita

a webangol.com vidám nyelvtanulója

Sziasztok!

Az első angol nyelvtanulásom 2002-ben kezdődött, kisebb-nagyobb megszakításokkal 2005-ig tanultam a nyelvet különböző nyelvstúdiókban, ami nem hozott sok sikert. Ahogy mindenki említi, az órák magyar nyelven folytak, csak szótanulással és nyelvtannal foglalkoztunk. A hallott szövegértés és a beszéd elmaradt. Tíz évig egyáltalán nem foglalkoztam az angol nyelvvel. Négy éve kezdtem el újból intenzíven tanulni, sajnos nem sok sikerrel.

A webangol.com oldalára néhány hónappal ezelőtt bukkantam rá....

Rita hírleveleit mindig elolvastam. Inspirálóan hatottak sorai és a videók is.

Rita óráin angolul kommunikálunk, ami sokat segít a beszédben, az angolul való gondolkodásban. A homejoy-ok, feladatok, hanganyagok szintén sokat használnak. A csoporttársak is kedvesek, tanulunk egymástól.  Mindenkinek nyugodt szívből ajánlom, aki szeretne megtanulni angolul beszélni. Rita sokat segít, szívesen ”terelget” bennünket.

Sok sikert, kitartást kívánok minden webangol.com tanulónak!

Nyelvi sikereid itt kezdődnek

Kérlek, írd meg üzenetedet pár szóban a nyelvtanulásoddal kapcsolatban: a nyelvi célodat, tanulási tapasztalataidat, milyen szinten érzed most magad, időpontjaidat, melyekben jó az ingyenes 15 perces megbeszélés, illetve melyik videós tananyag, segédanyag érdekel itt a Webangol Nyelvi Szobán.

Lengvári Erika webangol.com tanulója és véleménye

Lengvári Erika

a webangol.com vidám nyelvtanulója

Korábban sokféle formában próbálkoztam az angol tanulással, nem túl sikeresen, mert a számomra legfontosabb készséget nem fejlesztette egyik tanulási mód sem. Ez pedig a beszédkészség. Mivel nekem nem a nyelvvizsga megszerzése volt a célom, hanem az élő beszéd elsajátítása és az, hogy a gyakorlatban is hasznosítani tudjam a korábban tanultakat, ezért nagyon örültem neki, hogy megtaláltam ezt a tanulási lehetőséget.

Ez a tanfolyami forma pont a beszédkészség elsajátítására helyezi a hangsúlyt. Ez mellett úgy érzem, hogy nyelvtanilag is sokat fejlődtem, mivel a beszéd centrikus tanulás keretében sok számomra kérdéses nyelvtani elem is tisztázódott. Illetve a szókincs fejlesztése szempontjából pedig sokkal eredményesebb számomra, ha bizonyos szövegkörnyezetbe ágyazva tanulom a szavakat, kifejezéseket. Nagyon sokan küzdünk ma ezzel Magyarországon, hogy rendelkezünk bizonyos angol tudással, de azt nem merjük vagy tudjuk használni. Szerintem az ilyen hozzám hasonló emberek számára ez a legideálisabb tanulási forma.” Legtöbbször az utazással eltöltött rengeteg idő emésztette fel a motivációmat, máskor pedig az unalmas tanórák. Rita órái változatosak, szórakoztatóak és úgy érzem ez alatt az egy év alatt rengeteget fejlődtem. Természetesen ehhez az is kellett, hogy az órákon kívül is tanultam és gyakoroltam. Számomra a nyelvtanulás nemcsak fejlődési lehetőség hanem egyben a hobbim is.
Mindenkinek ajánlom Rita óráit aki szeretne élvezetesen, hatékonyan megtanulni angolul, mindezt pedig kényelmesen otthonról.

Juhász Andrea webangol.com tanulója és véleménye

Juhász Andrea

a webangol.com vidám nyelvtanulója

Éveken át „tanultam” az angolt. Sokszor nekifutottam, különböző iskolákban, magántanárral...kisebb és nagyobb csoportokban, de ahogy teltek a hónapok, sikerélmények nélkül, eltűnt a motivációm, de legalább ezért sok pénzt is fizettem. Mindig nagy hangsúlyt fektettem abba, hogy „nyelvtanilag” tökéletesen beszéljek, muszáj volt, azonnal javítottak is szépen, ha valamit nem jól mondtam. Ennek az lett az eredménye, hogy nem szólaltam meg! Elhitették velem, nincs érzékem a nyelvtanuláshoz. Évek teltek el… úgy döntöttem, márpedig kell legyen számomra is megoldás! De ugye ahhoz merni kell megszólalni, és itt hibádzik a rendszer. Ez egy rémálom!

A Webangol.com-ra az interneten találtam, amikor magántanárt kerestem. Miért Ritára esett a választás? Nagyon motiváló és egyben megnyugtató volt amit leírt és erre volt szükségem!

Éreztem, itt a helyem. Magolás-fordítás mentes órák 100%-ban angolul folynak? Végre!

Pár hónapja vagyok kis csoportunk tagja, rengeteget fejlődött a szókincsem, szinte észrevétlenül! Sokkal bátrabban beszélek, már nem görcsölök a szavakon, mégis ki tudom fejezni magam. Nincs semmi nyomás, minden a saját ütemedben történik, csak merj megszólalni.

Próbáld ki bátran!

Reck Szilvia webangol.com tanulója és értékelése

Reck Szilvia

a webangol.com vidám nyelvtanulója

Az eddigi angol tanulásaim során nagyrészt iskolai órák keretin belül tanították az angolt. De jártam nyelvtanfolyamokon és magántanárhoz is egyaránt. Mindegyik esetben ugyanaz volt a fáma: tanuld a szavakat, fordítsd a mondatokat, magold be a nyelvtant, és megtanulsz angolul. Nekem ez nem ment, hiába a sok szótanulás vagy nyelvtantanulás, számon kérésig a fejemben maradt, de utána szinte azonnal kiesett. Sokáig azt gondoltam, hogy velem van a baj, nincs nyelvérzékem, nem nekem való a nyelvtanulás.

Rita a gimnáziumi osztálytársam volt, így már jó pár éve kaptam a hírleveleket az általa használt újszerű és modern nyelvtanulással kapcsolatban. A cikkeket elolvastam, de mindig találtam kifogást, miért nem tudom elkezdeni. Aztán megértettem a cikkeket, és rájöttem, szeretném kipróbálni az ő módszerét. Vagyis egy nyelvet beszélni és beszélni kell, nem elemezgetni meg magolni. Jelentkeztem nála, beszéltünk Skype-on, elmondta hogyan tanít, és már a csoportban is voltam. Az első órától kezdve nagyon élveztem, a csoporttagok kedvesek voltak és segítőkészek. Hamar ráéreztem, most már nem kínlódok az órákon, hanem élvezem, meg merek szólalni. Folyamatosan jönnek a szavak, vagy ha épp nem, megtanultam, hogy írjam körbe olyan kifejezésekkel, amiket már ismerek. Nagyon sok készségem fejlődött, és már nem félek megszólalni. A napokban egy angol állás interjú is kilátásba kerül, ami korábban elképzelhetetlen volt számomra.

Farkas Tímea webangol.com tanulója és véleménye

Farkas Tímea

a webangol.com vidám nyelvtanulója

Több mint 1 éve veszek részt Rita angol tanfolyamán. Szerettem volna fejleszteni a kommunikációs képességeimet, mert úgy érzem, az iskolában inkább a nyelvtanra fektetik a hangsúlyt, emiatt sosem voltam elég magabiztos ahhoz, hogy megszólaljak. Általános iskolában és gimnáziumban tanultam a nyelvet 11 évig tanrend alapján, ahol az órákat magyar nyelven tartották és leginkább a szótár tele írásával telt el az idő. Ritának köszönhetően 1 év alatt többet fejlődtem, mint 11 év alatt. Legtöbbször az utazással eltöltött rengeteg idő emésztette fel a motivációmat, máskor pedig az unalmas tanórák. Rita órái változatosak, szórakoztatóak és úgy érzem ez alatt az egy év alatt rengeteget fejlődtem. Természetesen ehhez az is kellett, hogy az órákon kívül is tanultam és gyakoroltam. Számomra a nyelvtanulás nemcsak fejlődési lehetőség hanem egyben a hobbim is.
Mindenkinek ajánlom Rita óráit aki szeretne élvezetesen, hatékonyan megtanulni angolul, mindezt pedig kényelmesen otthonról.

Nalesnyikné Horváth Anita webangol.com tanulója és vélemenye

Horváth Anita

a webangol.com vidám nyelvtanulója

Még nem régóta tanulok együtt Ritával, konkrétan egy hónapja, de már most úgy érzem, hogy sokat fejlődtem.

Korábban is próbálkoztam különböző angol tanfolyamokkal, magántanárokkal, de sajnos egyik sem vált be, és már kezdtem azt gondolni, hogy biztosan velem van valami baj.

A probléma ott kezdődött, amikor középiskola után felkerültem egyetemre, ahol már nem volt olyan nagy óraszámba tartva angol óra, sőt volt, hogy hónapokig nem is volt óra, ha pedig volt, akkor egyáltalán nem beszéltünk angolul. Én azt gondoltam, hogy jó vagyok angolból, hiszen a középiskolában végig jó eredményeim voltak, de mikor arra került a sor, hogy meg kell szólalnom rá kellett jönnöm, hogy az iskolában megtanult dolgok a beszédkészségemet nem fejlesztették. Ezután már csak szenvedés volt az angol tanulás.

Sorban kipróbáltam magántanárokat, ahol csak velem foglalkozott a tanár, online angoltanfolyamokat, illetve Skype-os oktatáson is részt vettem már, de egyik sem hozta azt az eredményt, amit szerettem volna, pedig óra után is sokat gyakoroltam otthon.

Jelenlegi munkámhoz elengedhetetlen az, hogy angolul tudjak kommunikálni, mind szóban, mind írásban.

Most úgy érzem, hogy elkezdetem fejlődni. Ez annak köszönhető, hogy Rita óráin csak és kizárólag angolul kommunikálunk nincs szómagolás, és a nyelvtant is a beszéden keresztül vesszük át. Természetesen, ha valami nem világos, akkor megállunk és megbeszélhetjük azt angolul, ha erre van szükség.

Korábban folyamatos stresszben voltam ha meg kellett szólalnom angolul, féltem, hogy nem jól mondok valamit, így inkább nem is beszéltem, nyilván még most is rengeteget kell tanulnom, hogy arra a szintre jussak ahova szeretnék, de már nem érzem azt, hogy stresszelek, egyre bátrabb vagyok, még akkor is ha tudom, hogy nem teljesen jó ahogyan és amit mondok, de MEREK megszólalni, és szerintem első lépésként ez nagyon fontos. Most várom az angol órákat, korábban csak tehernek éreztem, de Ritával és a csoporttal minden óra változatos.

Azonban azt tudni kell, hogy Rita sem egy varázsló, és varázsütésre nem fog tudni megtanítani senkit folyékonyan beszélni angolul (sajnos 🙂 ). Nála is nagyon fontos a tanulás az órákon kívül is, hiszen a gyakorlás sohasem elég.

Eddigi tapasztalatom alapján mindenkinek bátran merem őt ajánlani.

Domján Boglárka

a webangol.com vidám nyelvtanulója

A webangol.com tanfolyam előtt rengeteg negatív tapasztalatom volt az angol tanulással kapcsolatban. Elsősorban az, hogy nem tanultam meg angolul. Próbáltam angol tanfolyamon, ahol sok diákkal együtt „tanultunk”, illetve magántanárnál, ahol a webangolos tapasztalataimból kifolyólag gondolom, hogy az volt a probléma, hogy többnyire magyar nyelven folytak az órák. Akkor még úgy gondoltam, hogy csak az az egy módja van a nyelvtanulásnak, ha magoljuk a szavakat, illetve a szabályokat.

Azért választottam a webangol.com angol tanfolyamát, mert kis csoportokban kommunikatív oktatás folyik az órákon, úgy tanulunk, hogy szinte észre sem vesszük, mivel játékosan, jó hangulatban telnek az órák. Az órák csak angol nyelven folynak, ami azért jó módszer, mert megtanulunk angolul gondolkodni. A tanárnő képekkel segít, vagy egyszerű nyelvezettel körül írja a szót, vagy mondatot, amit éppen nem értünk. Már az első óra után tudtam, és éreztem, hogy hasznos, és már az első óra után tudtam használni az aznap tanultakat. Az órák szimpatikusak, kreatív gyakorlatokon keresztül tanuljuk a nyelvet. Élvezem, és várom az órákat, az órák után alig várom, hogy neki lássak a homejoy – nak. Az angoltanulás már nem szigorú tanulás, hanem hobby lett a számomra.

Kálovics Katalin webangol.com tanulója és véleménye

Oroszi-Kálovics Katalin

a webangol.com vidám nyelvtanulója

Korábban csak a gimnáziumi éveim alatt tanultam az angolt, itt is második nyelvem volt egy nagyon alul motivált tanárral és csoporttal. Igazából ezek nem angol órák voltak, itt nem történt tanulás, néha egy két feladatot kitöltöttünk a munkafüzetekben de ez is csak tábláról másolás volt. Ebből kifolyólag mi nem beszéltünk az órákon de még csak nem is írtunk. A számonkéréseken a tankönyvhöz tartozó tanári segédanyagokat kaptuk meg, amit mindenki megtalált az interneten, megoldókulccsal együtt ezeket lemásoltuk. A napló persze tele volt 4-es 5-ös jegyekkel, papíron itt mindenki angol zseni volt. Közben pedig egy pohár vizet nem tudott senki sem kérni. Ez a 4 év elég volt ahhoz, hogy kicsit megutáljam a nyelvtanulást illetve az angol nyelvet. Bosszantott hogy az iskolarendszerünk nem készít fel az életre, mert igen ma más alapképesség az angol nyelv ismerete, pont olyan képesség mint a jogosítvány, idővel mindenki életében eljön a pont amikor használni kellene. Egyetemi éveim alatt egyre több kutató munkára volt szükségem ami már túl mutatott a magyar nyelven elérhető forrásokon, ekkor nyúltam az első számúan tanult nyelvemhez, a némethez. Találtam forrásokat de mindig oda jutottam hogy bizony angolul kell olvasni, információt keresni.

Elkezdtem dolgozni, főnököm felmondott, majd magával vitt az új munkahelyére egy a korábbinál magasabb pozícióba. Nem kérdezte meg tudok-e angolul hiszen ez a korosztályom alapfeltételezése, hogy tud angolul. Szerencsére csak írásban kellett használnom eleinte, később hallgatólagosan részt vettem meetingeken. Itt kezdtem el érezni hogy változtatnom kell a helyzeten, keresni kezdtem egy egynyelvű angol tanfolyamot, két ilyen lehetőséget találtam, nem tudom megmondani miért a webangolt választottam, de örülök,hogy Ritára esett a választásom. Munkában megoldottam az angol nyelvet, translate, illetve Párom segítségével megírtam azt a pár mondatot amit naponta kellett. Eleinte szenvedtem, nehéz volt de tudtam, hogy ez egy jó motiváció számomra a nyelvtanulásra, felkerestem Ritát és beiratkoztam az órára.

Számomra nagyon pozitív a tanfolyamban hogy online zajlanak így elég egy csendes hely ahol tudok beszélni másfél órát, nem kell a városban utaznom az óra miatt, illetve nem kell lemondanom egy jónak tűnő tanfolyamról mert másik városban élek. Az óra a számomra legkomfortosabb közegben tud történni hiszen itthon ülök a saját otthonomban, a megszokott közegemben, ahogy nekünk kényelmes. Az első webangolos órám előtt utoljára 4 éve voltam angol órán, előtte párszor játszottam telefonos nyelvtanuló programmal amivel pár szót megtanultam, de mondhatjuk nulla angol tudással érkeztem az órára. Féltem az első óra előtt attól, hogy a társaim milyen szinten tartanak, attól hogy mikrofonon keresztül mennyire fogom érteni a többieket, mi van ha nem értek valamit, ha nem tudom magamat kifejezni és az örök mumus, meg kell szólalnom egy idegen nyelven melyen lényegében nem is beszélek. Szerintem a legtöbb emberben felmerülnek hasonló kérdések egy ilyen szituációban. Az első óra alatt nagyon elfáradtam de sokkal több mindent értettem mint azt vártam, a társaim közé könnyen beilleszkedtem, nagyon sokat tanulok Tőlük és Ritától minden órán. Végre lelkes vagyok az angol tanulás iránt, én ennek az eredménynek örültem a leginkább. Óráról órára többet értek, eleinte csak megértek kifejezéseket, majd egy két órával később azt veszem észre hogy használom, Ilyenkor nagyon örülök hiszen erőfeszítés nélkül tanultam valamit, akár csak ahogy a gyerekek is megtanulják az anyanyelvüket. Véleményem szerint ez egy időigényes de hatékony tanulási módszer mellyel aktív nyelvtudást szerzünk.

Eltelt nagyjából 2 hónap a csoportban mikor azt vettem észre hogy a munkám során amit használnom kellett már nem okozott nehézséget, nem kértem segítséget, nem használtam translatetet. Írásban boldogultam és nagyon örültem, hogy elértem az első életben észrevett sikeremet az angollal kapcsolatban. Ez adott egy újabb lendületet, az angol órák mellett elkezdtem angol nyelven híreket olvasni, találtam erre egy felületet ahol több szinten tudok olvasni és meghallgatni híreket. Mindegyik készség elkezdett fejlődni, ahogy egyre több szót, kifejezést ismerek, könnyebben értem meg társaimat és tudom fejezem ki magam. Bátrabban szólalok meg az órákon, megtanultam hogy ha valamit helytelenül mondok majd valaki kisegít.

Összefoglalva mit kaptam eddig a webangoltól: Önbizalmat, megtanultam, hogy mindent el lehet mondani a meglévő nyelvi eszközeinkkel, megtanultam nyugodtnak maradni és gondolkodni, hogy tudom magamat kifejezni angolul. A legfontosabb, hogy ebben a másfél órában nem járnak magyarul gondolatok a fejemben. Nem mindig sikerül még szóban is elmondanom úgy mint a fejemben összeállt a gondolat, de határozottan haladást tettem ennek irányába. Ezek a fejlődések nem csak az angol tanulás területén hasznosak hanem az élet sok más területén. Hálás vagyok a Csoportnak és vele együtt Ritának ezekért a képességekért. 

Remélem ez a pár sor segített eldönteni, hogy köztünk van a helyed ha eddig hezitáltál, próbáld ki te is és tanulj meg angolul magolás nélkül! 🙂

Robi

a webangol.com vidám nyelvtanulója

Jó néhány éve tanulom már az angolt, iskolákban, tanfolyamokon, de sajnos mindig csak a szükség vitt rá a nyelvtanulásra és nem azért csináltam mert szerettem, vagy sikerélményem lett volna benne. Az órák általában kisebb létszámúak voltak, 4-6 fő, de volt olyan is ahol egyedül voltam az órán. Mivel nem hozott egyik sem igazi fejlődést, az órára való felkészülés, illetve az órák hangulata is legtöbbször kedvtelen, nyomasztó hangulatban telt. Mivel használnom kell az angolt a munkám során, mindenképp szükségem van tanárra is, ezért keresni kezdtem és így találtam rá a Rita féle módszerre.

Tetszett amit olvastam és nem utolsó szempont volt a kényelem, hogy otthonról tanulhatok. Ami elsőre szimpatikus volt, hogy az órákon csak angolul folyik a kommunikáció, és hogy sok szituációban “rá vagyunk kényszerítve” a beszédre. A legnagyobb nehézséget eddig az okozta, hogy az esetek többségében nem mertem megszólalni. Most egy év után ez szinte nem okoz problémát, még akkor sem, ha tudom, hogy nem mindig helyes az amit mondok. Az órák kezdése előtt, már nincs bennem az a kényszer érzés, mint korábban volt, és nagyon hamar el is telnek, a tartalmas feladatoknak köszönhetően. Ajánlom mindenkinek!

Lázár Beáta

a webangol.com vidám nyelvtanulója

Eddig csak iskolai körülmények között tanultam nyelvet, és ott sokkal lassabb haladást tapasztaltam. Volt, hogy magyarul tanultuk meg a nyelvtant, hagyományos magolós módszerrel, és az teljesen ellentétes azzal, amit itt tapasztaltam. Sokkal kevesebbet beszéltünk anno az órákon, itt folyamatosan csak angolul beszélünk, a házi feladatok pedig írásban vannak, szóval az sem marad ki.

Tetszett, amit olvastam és nem utolsó szempont volt a kényelem, hogy otthonról tanulhatok. Ami elsőre szimpatikus volt, hogy az órákon csak angolul folyik a kommunikáció, és hogy sok szituációban “rá vagyunk kényszerítve” a beszédre. A legnagyobb nehézséget eddig az okozta, hogy az esetek többségében nem mertem megszólalni. Most egy év után ez szinte nem okoz problémát, még akkor sem, ha tudom, hogy nem mindig helyes az, amit mondok. Az órák kezdése előtt, már nincs bennem az a kényszer érzés, mint korábban volt, és nagyon hamar el is telnek, a tartalmas feladatoknak köszönhetően. Ajánlom mindenkinek!

Grimm László

a webangol.com vidám nyelvtanulója

Hogy hol tanultam angolt? Egy diplomamentős TELC-es tollából.

Először itthon Magyarországon egy nyelviskolában a szokásos magolós módszerrel. Majd jött egy lehetőségem, hogy külföldön is tanulhassak, így jutottam ki a világ másik felére Ausztráliába Perth városába a Kaplan International College nyelviskolába. Fél évet töltöttem kint teljesen a nulláról kezdve és papíron a középfokig jutottam. De csak papíron ! A tudásom az alapfokot súrolta. A beszéd nagyon nehezen ment, de

A beszéd nagyon nehezen ment, de mint minden máshol itt is a nyelvtanra gyúrtak ami persze belső vizsgákon igen megemelte az elért pontszámot. A beszédre gyúrás itt is , ha nem megy másként akkor fordíts magadban és próbáld erőltetni.!! Majd megjön a hatása. A napi 6 óra tömény intenzív órákon kívül heti pár óra speaking ,writing or listening fakultatív órák várták az érdeklődőket. Kinek ép ,mit kellett erősítenie. Valakinek beszédben a várva várt hatás megjött , sajnos nekem nem. Egy jó dolog viszont volt benne , (mint az iskolában és a szállásomon is egyedüli magyarként) az emberből a megszólalási gátlást kiirtották. Teljesen magamra voltam utalva,mintha ha egy más világba dobtak volna le. Ha nem akartam éhen halni (szó szerint) akkor bizony, ha törik ha szakad meg kell szólalni. A napi dolgokat el kellett intézni nem volt mese. Az angol környezet (iskolában a Brit , az utcán és a szálláson az Ausztrál angol) és az a rengeteg input ami ilyenkor éri az embert, jót tett a hallás utáni értésben. Igaz már a végén a hátam közepére sem kívántam az angolt. Tömény volt nagyon. Aztán lejárt a tanuló vízumom és haza jöttem, próbáltam keresni egy nyelviskolát ahol folytathatnám az angol tudásom gyarapítását. A keresés egyenlő volt a nullával . A megkeresett Nyelviskolák tanítási elve: nyelvvizsgára készítjük fel a tanulóinkat ,nyelvtan a fontos, a beszéd szituációkat, tételeket be kell magolni és sikerül a szóbeli is. És persze a fordítást erőltetjük mert bizony az kell a nyelvvizsgán!!!! (ORIGO) Majd magántanárt keresve szintén ugyan ebbe csapába csöppentem. Így aztán feladtam, hogy itthon egy jól használható nyelvtudás birtokába juthassak. Az elkövetkező jó pár évben az angolra egyáltalán nem volt szükségem, így abba maradt az egész keresgélés és tanulás. Időközben elvégeztem egy főiskolát és ismét előjött az angol mumus . A főiskolát (BSc) befejezve sikeres államvizsgát téve a diplomám bent ragadt mivel nincs középfokú nyelvvizsgám, így nem adták azt ki. Most jelenleg ott tartok , h kénytelen voltam ismét beiratkozni egy nyelviskolába a DIPLOMA MENTŐ II. pályázat elnyerésével és beülni a padba az ország egyik legnagyobb nyelviskolájában. A módszer ugyan az mint mindig is volt, MAGOLJ!!. Fordíts magyarról angolra azt angolról – magyarra. Biflázz be minél több szót amennyit csak tudsz, ez a siker kulcsa. A tipikus ORIGOS rigós nyelvvizsga. Az egyetem ( PTE) műszaki kara ahol végeztem csak is egynyelvűt fogad el a TELC-et.( rájöttem , hát bizony nem véletlenül) Sajnos a nyelviskola óráin több a magyar hang mint angol ,így elég keserves azt az input amit talán kéne, hogy kapjon az ember és előre vigye a céljai felé. (Mondva a tanárok véleménye szerint az origos nyelvvizsgához ez pont megfelelő, nem számít az angol gondolkodás ,úgyis magadban fordítasz ezt kell erősíteni. ) A Telcesek meg le vannak magasról tojva (bocsánat a kifejezésért) . Ez az egész kissé dühössé tett és keresve valami kapaszkodott, hogy nem igaz hogy még mindig ott tart ez a szerencsétlen nyelvoktatás ebben az országban, mint több évtizede tartott a orosz nyelvoktatással. Nyelvtant és szavakat magolj magolj-magolj és magolj .Meg lesz a hatása. Meg persze. úgy meg utáltatják a nyelvet , hogy egy életre elveszik a kedved a tanulásától. Ekkor böngészve a neten találtam a rád és még egy pár hasonló oldalra. Hát nagyon meglepet, hogy létezik ilyen??!!! .Addig nem is foglalkoztam vele , hogy valójában mi is zajlik az emberi agyban nyelvtanulás közben, azt tudtam , hogy ha az anyanyelvünket megtanultuk óvodás korunkban akkor bármilyen nyelvet meglehet tanulni az adott idegen nyelvi környezetben . Az anyanyelv ne legyen része a minden napoknak. Ezért próbáltam olyan nyelv sulit keresni külföldön, ahol magyar szót nem hallok. Nagyon nem kellett győzködni, hogy valóban működik-e a módszer, mert a kint töltött tartózkodásom során megtapasztaltam hogy működik . Talán nem is nevezném ezt ” módszernek”, ez egy természetes folyamat ami minden emberbe bele van kódolva . Itt szerintem az idő és az adott környezet ami dominál, na meg persze hogy érthetően tömjék a fejünket. A kinti nyelviskolában érthető közléssel megértet mindent az ember. Igen, a beszéd ami sokunknak mumus volt. Arra nem jöttem rá, hogy miért nem úgy megy ahogy szeretné az ember. Aztán bekellett látnom, hogy amikor tanultuk az anyanyelvünket akkor is rengetek hallás volt először azt egyszer csak megszólaltunk automatikusan. Vagy maradunk a fordításnál. Jelenleg ott tartok, hogy az állammal kötött támogatói szerződés véget “némi” frusztráltsággal nyomom a híres nyelviskola padját heti 2*3 órában . A szabadidőm nagy részében ( napi 2-4 órában) podcast-ok hallgatásával töltöm. És várom az áttörést , hogy egyszer csak csorduljon már túl az a pohár, hogy hömpölyögjön csak ki az a beszéd a számból.”

Utána:

“Az előző történetemben is utaltam rá, hogy voltak jók és rossz tapasztalataim. Itthon a tipikus magyarul tanítjuk meg az angol nyelvet tanfolyamok, a rengeteg magolással, nyelvtannal, és kevés beszéddel. Kint az angol nyelvterületen a suliban csak az angol nyelv jött szembe velem. Suliban a tanult Brit nyelv különböző akcentussal, tanár hovatartozásától függően. Az utcán pedig a tömény ausztrál akcentus. A Suliban szintén tanították a nyelvtant, a kiejtést, az írást és olvasást, de persze mindez angolul. És persze a nap 24 órájában a angol beszéd. Magyar nyelvvel csak hétvégén találkoztam, amikor az óra eltolódás véget csak ilyenkor beszéltem a családtagjaimmal és barátaimmal. Ami véleményem szerint óriási különbség volt a két tanulási módszer között az angol nyelv minden napos használata, és hallás utáni értése volt. Az órákon tilos volt angolon kívül más nyelven megszólalni, máskülönben volt egy persely, amiben gyűltek az ausztrál 1 dollárosok. Kezdőkén persze ott sem beszélt az ember rögtön folyékonyan angolul, nagyon sok időnek el kell és kellett telnie, hogy egyáltalán ne csak tőmondatokban beszéljen, hanem kitudjon magából csikarni akár egy összetett mondatot is. De a megszólalással nem volt probléma, ha nem akartál éhen halni. Mert az éttermekben, boltokban, jegypénztár, bank, orvos etc., nem az itthon nyelviskolákban erőltetett magolós szituációk voltak, hanem a valós élet. Ahol bizony fel kellett találnia magát az embernek, ha ép nem úgy kérdeztek vissza ahogy ép azt bemagoltatták. Ez bizony csak úgy lehetséges és meg is mondták, hogy hallgass és olvass rengeteg angolt, persze a szintednek megfelelőt. Ne csak a suliban, hanem otthon is. Itthon ami volt és van pláne kétnyelvű nyelvvizsgán  szavakat tanuld ezerrel szótárfüzetből és fordíts. Nem tudom, hogy mire jó, de az biztos hogy arra ösztönzik az embert, hogy fordítson magában, ami nem vezet sehová.

Nyelvórák. Kezdeném a kintivel. Minden angolul zajlott nulla magyarral. Senki nem beszélt magyarul. Bármi baja volt az embernek azt angolul tudta csak elintézni. Amikor kikerültem nagyon alap nyelvtudással rendelkeztem. Az első órára beültem és azt gondoltam, hogy nem fogok semmit sem érteni. Nem így történt, nagyon sok mindent megértettem. Nagyon érdekes az emberi agy, át áll az adott nyelvre. És egyre többet és többet kezdtem megérteni. Persze ez tanítási módszernek is köszönhető volt. Itt is volt könyv, de a feladatokat többnyire nem padban, hanem különböző játékos gyakorlatokon keresztül végeztük. A szókincs fejlesztés nem magoláson keresztül ment, hanem történeteken, interaktív dolgokon keresztül ami szinte mindig előjött minden alkalomkor. Úgy mondva felszedtük a szavakat. Kommunikáció területén nagyon is azok voltak. Ide haza már más volt és más is a helyzet. Jelenleg egy  másik suliba is járok angolt tanulni amihez szerződés köt. A tapasztalataim, hogy iszonyatosan tanár függő hogy ki hogy tanítja az angol nyelvet. Itt a suliban  megtapasztaltam  a 95%-tól  a  40 %-ig tanítjuk az angolt angolul. Tudom hogy fontos a nyelvtan de szerintem annál fontosabb, hogy valaki hallás után megértse a nyelvet, hogy tudjon beszélni. Az hogy nyelvtan tesztek töltögetésével töltjük az óra 75-80 %-át a többi meg jó esetben beszéd az oda vezet, hogy profi módon egy nyelvtan vizsgán át megy az ember. De beszélni nem fog tudni az ember. Azt a 80%-ot a hallásra és a beszédre kellene fektetni és a maradékot pedig a nyelvtanra. Sajnos ma legtöbb nyelv suli így működik és csodálkoznak, hogy miért adják fel olyan sokan a nyelvtanulást. Miért utálják meg és stb. Véleményem szerint a nyelv elsajátításának és a vizsgáknak kellene a legkönnyebbeknek lennie és nem stresszezni tőlük. Nem úgy kell tanítani, mint a fizikát vagy a matematikát. Egy nyelvet nem lehet magolni azt vagy megérti az ember adott pillanatban vagy nem. Olyan mint az anyanyelvünk. Azt is több évig hallgattuk, míg egyszer csak megszólaltunk. Aztán itt van az ember legfőbb ellensége ö saját maga. Az embernek saját magát kell leküzdenie, hogy igen is része kell lennie az angolnak a hét minden napján. Akkor is, ha nagyon nem úgy megy ahogy szeretné és  akkor is ha már feladná. Ha élvezettel csinálja és nem kötelezőként, akkor nem lehet eltántorítani. Egy titka van, minden nap foglakozni kell vele.

Kerestem egy olyan tanfolyamot, ahol igen is angolul tanulhat az ember és nem pedig magyarul. Ahol végre az órákon angolul kommunikálnak és nem keverik a magyarral. Ahol valóban ha beszélni akar az ember, akkor annyit beszél amennyit csak akar. Csak legyen jó beszélőkéje 🙂 És ami a legfontosabb, hogy kialakuljon az automatizmus.

Legfőbb tapasztalatom és meglepetés, ami ért, hogy az órák Skype-on de video nélkül zajlanak. Csak hang és semmi kép. Olyan mint ha telefonálna az ember, vagy épp audio book-ot hallgatna. Nagyon kell fülelni és koncentrálni. De ez nem megerőltető, hanem az agy át áll és érti a kommunikációt. Ha valami meg nem tiszta, akkor megkérdezzük. Ami még fontos, hogy   mindehhez kell egy profi tanár is, aki tudja , hogy miként fejleszt készségeket  és nem a hibákat keresi. Ez is meg van.

A másik suliban szinte minden egyes alkalomkor hasznosítom az órán tanultakat. Pláne beszédben és értésben. Amikor nem gondolkodik (fordít)  az ember, hanem automatikusan jön, amit szeretne mondani. Néha én is csodálkozom magamon. Amúgy ég és föld az angolt tanulni angolul, mint magyarul.  És egész órán csak az angolt hallgatni és beszélni. (Tilos magyar beszéddel 🙂)

Legelső alkalomkor a webangol.com angol nyelvtanfolyamán kétszer leizzadtam 🙂 De, mint minden kezdet nehéz, utána felvettem az ütemet. Az órák kötetlenek stressz mentesek, mindig valami új jön. És ez érdekessé teszi az órákat.

Scroll to Top

Add meg a neved, és e-mail címed az ajándék tanfolyamért