Valóban bűn a hibázás?

Nagyon sok tévhit kering a hibázásról és az angol tanárok általában ki akarják irtani a nyelvórákról. Pedig a hibázás nem bűn, a nyelvtanulás része és teljesen természetes. Nem kell rosszul érezned magad, bocsánatot kérni, ideges lenni, vagy éppen szomorú, ha angol órán hibázol.

Miért természetes ha hibázol?

Gondolj bele. Tanulsz egy nyelvi elemet és tegyük fel, akkor találkozol vele életedben először. Egy jó módszer szerinti nyelvóra alapján a tanár prezentálja órán a tananyagot, utána kérdez téged, a tanulókat majd egymást kérdezitek párban. Természetes, hogy hibázol, mert akkor beszélsz abban a szituációban először, illetve nem beszéltél még eleget. Ez egy természetes folyamat. Ennek a nyelvi elemnek le kell ülepednie az agyban, többször kell vele találkozni, hogy használatba kerüljön, és élő elemmé váljon a nyelvedben. Ehhez idő kell, nem az első óra után fogod használni. Valamint a pármunka kiemelten fontos a nyelvtanulásban, mert akkor használod igazán a nyelvet természetes nyelvi környezetben. Azonban kommunikatív, célnyelven történő nyelvtanulással sokkal gyorsabban használatba kerül, mint egy fordítós-szómagolós órán. Már pár hét után jelentős a fejlődés.

Ismét csak a gyerekekhez tudom hasonlítani ezt a jelenséget is, mint a nyelvtanulást. Ha egy gyerek leül például rajzolni, vagy írni, rengetegszer próbálkozik, míg sikerül neki az, amit szeretne. Hibázik folyamatosan, de ez nem töri le őt. Addig ír, vagy rajzol, míg sikerül.

A felnőtteknek is ugyanígy kell hozzá állni a nyelvtanuláshoz. Sokszor kell azt a nyelvi elemet gyakorolnod, míg helyesen elmondod. Ehhez természetesen megfelelően felépített tananyagokra, szituációkra van szükség. Ezt a tanár biztosítja az órán. Neked pedig az a dolgod, hogy kitartó legyél, hosszú távon tervezz a tanulásban és a legfontosabb: türelmes legyél önmagaddal. Az óra az a hely és idő, ahol nyugodtan hibázhatsz, gyakorolhatsz. A hibák visznek előre a fejlődésben. 

Minden hibát ki kell javítani?

Nem mindegyiket. A hibákat tudjuk csoportosítani, és meglepő, de ebből a három csoportból csak egy igényel javítást. A három csoport a következő:

  • a nyelvbotlás

Ez az a hiba, ami akár anyanyelviekkel is előfordul, nem kell javítani. Például egy középhaladó vagy haladó tanuló beszél folyamatosan egy témáról, közben „megbotlik” majd a következőkben ismét jól mondja azt, amit előzőleg nem. Ha a tanár közbeszól, miközben a tanuló beszél, akkor kizökkenti a gondolatmenetéből és nem tud visszatérni oda ahol volt, vagy nagyon nehezen. Ha van több ilyen is, akkor pedig még el is veheti a kedvét a tanár a beszédtől. Jelen esetben az a fontos, hogy a tanuló több percig folyamatosan beszél.

  • a próbálkozás

Ez az a kategória, amikor a tanuló olyan dolgot akar közölni, amit még nem tanult, ez nyilván kihívást jelent. Tehát közli azt a bizonyos dolgot a legjobb tudása szerint. Egy tanár ilyenkor általában vagy kijavítja és helyesen elmondja az adott nyelvi elemet, vagy letolja a tanulót, hogy ezt majd később fogják venni. Hagyni kell őt kibontakozni, nem baj, ha hibásan mondja el, amit szeretne. Ugyanis ez is kommunikáció a nyelvvel pedig az a célunk. Nyilván idővel egyre jobban és jobban fogja magát kifejezni. Ezt a hibát sem kell javítani.

  • a valódi hiba

Ez az, amire figyelni kell! Ez az a szituáció, amikor egy új nyelvi elemet, szókincset tanul a tanuló egy tanórán és ilyenkor a tanárnak mindig javítania kell. Törekszünk arra, hogy a prezentáció és a gyakorlás tökéletes legyen, 100%. Ilyenkor javítunk. Ezt a tananyagot addig drillezzük, tehát ismételjük, amíg hibátlan nem lesz, erre törekszünk amennyire lehet.

Hogyan hagyja el a tanuló a hibákat?

Nagyon sok beszéddel, illetve értéssel. Sokszor van, hogy a tanuló nem kezdő és sok rosszul betanult szerkezetet, szókincset hoz magával a tanfolyamra. Ekkor sok gyakorlatot adunk neki, minél többet kap, minél természetesebb nyelvi környezetben, annál több jön vissza. Természetesen többet adunk, mint amit visszakapunk, mert az értés mindig több mint a beszéd. A beszéd pedig egyre több és több lesz.

Tehát ne félj hibázni! Persze könnyen mondom most ezt smile. Viszont nem kell aggódnod, mert egy hatékony angol nyelvtanfolyammal ez is eltűnik automatikusan, úgy hogy észre sem veszed. A hiba a célelérés folyamatának mellékterméke, pozitív dolog, és segíti az utadat az angol nyelv elsajátításához.