Oszd meg másokkal is

Úgy érzed, hogy az írás, olvasás megy, de a beszéd nem? Hogyan tanulj meg angolul hallásból érteni és jól beszélni?

Úgy érzed, hogy az írás, olvasás megy, de a beszéd nem? Hogyan tanulj meg angolul hallásból érteni és jól beszélni? Webangol.com hasznos cikke az angol nyelvtanulásról

Mi a kevés beszéd vagy beszéd képtelenség pontos oka?

Pont most kaptam ezt a problémát egy jelentkezőtől.

„A problémám pontosan az, amit a cikkekben írsz, Rita: képzeld el, nem merek beszélni angolul. Ennek az az oka, hogy még sosem beszéltem. A tanfolyamokra, amikre jártam soha nem hagyott a tanár beszélni. Mindig csak ő beszélt és sokat magyarul. Írni gyorsan tudok, leírnék bármit, de amikor beszédre kerül a sor, sokszor lefagyok.”

Érthető a kedves nyelvtanuló problémája. Általában a tanórákon vagy nincs egyáltalán beszéd, vagy nagyon minimális, és ez rettentő kevés. Az is nagy kérdés, ki beszél többet? Te vagy a tanár? Nem mindegy!

Itt jegyzem meg, hogy kis vagy sok beszéd sem elég, az angol óráknak teljes mértékben angolul kell zajlania, egy magyar szó nem hangozhat el egy angol nyelvórán. Attól a perctől az már nem angol nyelvóra.

A nevében is benne van: angol nyelvóra. Ha angol nyelvórára jársz, az iskolákban miért nem angol nyelvóra az angol óra? Ha a magyar nyelvóra magyarul van, az angol óra miért nem angolul? Miért beszélnek magyarul? Miért magoltatnak valódi nyelvtanulás és nyelvhasználat helyett?

Az angol nyelvről kell, hogy szóljon a tanóra, a nyelvhasználat kell legyen a középpontban. Ehelyett általában a nyelvről tanulnak: magolás, fordítás, szabályok tanulása. Ez nem vezet sehova, csak kínlódáshoz. Se nem természetes, se nem nyelvtanulás. Viszont, ha a nyelvi készségek fejlesztése a főszerep, abban az esetben az valódi angol nyelvóra.

Mit jelent a nyelvről tanulás? Mi a különbség a nyelvtanulás és a nyelvről tanulás között?

A nyelvről tanulás pontosan az, ami a tanfolyamok 97%-án történik: ülnek egymás mellett és jegyzetelnek a tábláról, magolnak, fordítanak, a tankönyvbe temetkezve telik az óra. Olyan is előfordul, hogy a tanár 1-2 tanulóval foglalkozik csak, a többieket hanyagolva. Ez így könnyebb neki. Ez tehát pontosan a nyelvről tanulás.   

Nálunk nyelvtanulás, nyelvhasználat gyakorlása, a kommunikációs készségek fejlesztése van a középpontban minden egyes tanórán. Mindenki egyenlő arányban kap lehetőséget a beszédkészség fejlesztésére, de természetesen kényszer nincs. Annyit beszélhetsz, amennyi neked jól esik és szeretnél. Egész órán a beszédé, nyelvhasználaté a főszerep. Mindezt unalmas magolás, fordítás, szótanulás nélkül. A nyelvtant és a szavakat a nyelvvel együtt tanuljuk, a nyelvhasználaton keresztül.

Tehát a nyelvtanulás nem egyenlő a nyelvről tanulással. Egy nyelvtanulónak nyelvtanulásra van szüksége, azért hívjuk őt nyelvtanulónak. A célnyelven keresztül sajátítja el a nyelvet.

Ha úgy érzed, hogy nem tudsz beszélni, vagy akadozik a beszéded, nehezen rakod össze a szavakat a fejedben, kívülállóként érzed magad, megvan az ok: beszédhiányos tanfolyam és órák, illetve a nyelvről tanulás van jelen. Mindez pedig probléma.

Ez nem a te hibád. Változtass azonnal! Jó hír, hogy egyszerű a megoldás.

Mi a baj azzal, ha nem tudsz hallás után érteni és jól beszélni?

A készségek sorrendjében az első a hallás utáni megértés. Ha nem tudsz jól hallás után érteni, akkor a beszéd is nehezen megy. Valamint az összes nyelvi készséget gyakorolni kell, mert mindegyik támogatja a másikat: hallás-értés, beszéd, olvasás, írás.

Ha nem tudsz jól hallás után érteni, a beszéd is akadozik, nehezen megy. Ezért hallgass minél több minőségi hanganyagot, olvass, gyakorold a beszédet, írást. A webangol.com tanfolyamain mind a négy nyelvi készségre nagy hangsúlyt fektetünk.

Hogyan tudod fejleszteni a hallás utáni készségedet és a beszéd készségedet?

Hallás utáni készségedet aktív hanganyag hallgatással tudod fejleszteni. A hanganyagok, amiket hallgatsz, egy idő után megjelennek a beszédedben is. A rendszeres hanganyag hallgatás elengedhetetlen a nyelvtanulásodhoz.  Ami tananyagot jól begyakoroltál, és ezután leírsz, azt beszélni is tudod. Az olvasás is fejleszti a beszéd és írás készségedet.

Az aktív hanganyag hallgatást célszerű az otthoni tanulásba beletervezni, órán felesleges ezzel tölteni az időt, hiszen otthon is meg tudod tenni. Órán mi vagyunk a hanganyag. A beszéd fejlesztése van a középpontban, amivel együtt történik a hallás utáni megértés fejlesztése is. Mindez szintén automatikusan van jelen, te csak élvezed a nyelvtanulást.

Miért ez a leghatékonyabb tanulási forma?

Ez a nyelvi módszer a legtermészetesebb, öröm vele tanulni, több irányból jön a kommunikáció, létrejönnek aktív dialógusok a nyelvórákon, így nem csak az angol nyelvet, de egyfajta szocializációt, kreativitást is gyakorolsz. Aktív közösségi élményben lehet részed, ami vidám hangulatot ad.

A nyelvet ugyanis emberekkel fogod kommunikálni, nem magadban beszélsz, és ezt gyakorolni kell. A munkahelyeden, iskolában, cégnél is egy közösségben vagy, élsz, használod az anyanyelvedet. Ugyanez a helyzet az angol nyelvvel is. Hogyan tudnád gyakorlottan és gördülékenyen használni, ha csak magolnál és fordítanál, a tanóra pedig nagyrészt csendben zajlik?

Gyakorolni kell ahhoz a nyelvet, hogy egy váratlan szituációban gond nélkül meg tudj szólalni.

Amit el akarsz érni az, hogy ne görcsölj, ne félj, amikor meg kell szólalnod hirtelen valahol, fel kell venned a telefont és angolul szólnak bele, vagy egy szóbeli vagy írásbeli nyelvvizsgán vagy, ami szintén egy stressz forrás.

Ahhoz, hogy mindezt gyakorolni tudd, élő nyelvi környezet kell. Rengeteg olyan egyszerű technika van, amivel a tanórákon gyakorlunk. A magolós és magyar nyelvvel teli órák ezért sem hatékonyak.  Ezekre általában a magyar nyelvoktatás nem képzett, pedig pont ez a lényege.

Ha van kedved, tanuljunk együtt! Mindenben segíteni tudlak a webangol.com nyelvtanfolyamain. Van lehetőség négy fős kiscsoportban és egyéni tanfolyamon is tanulni, gyakorolni a nyelvet. Tudsz választani. Csak olyan gyakorlatokat végzünk, amik előre visznek téged, gyorsítják a nyelvi készségeid fejlesztését.

A nyelvtanulás itt teljesen más, mint amit eddig tapasztaltál, ebben biztos lehetsz. Örömöt, felszabadultságot, jókedvet fogsz érezni már az első perctől kezdve.


Oszd meg másokkal is
Shopping Cart
Scroll to Top