Rólunk

A webangol.com 2020-ra már egy igazi nyelvtanulói közösséggé nőtte ki magát, ahol örömmel tanulunk angol nyelvet együtt. Igen együtt, mert egyrészt senki sincs soha egyedül, másrészt itt valóban az angol nyelvhasználat van a középpontban. A webangol.com oldal célja, hogy te is megszeresd az angol tanulást, hogy az angol óra valóban angol nyelvóra is legyen a magolós-fordítós helyett, mely hátráltat. További cél, hogy megértsd, hogyan kell felhőtlenül, időt spórolva nyelvet tanulni magolás nélkül. Ha megérted, rájössz, hogy sokkal többet ad mint a hagyományos magolós-fordítós. Sőt itt kapsz a kezedbe egy stabil nyelvtudást. Ebben segítek neked nagy örömmel.

Szikora Rita

Alapító, tulajdonos I webangol.com I angol nyelvtanár

Szakterületem az eredményes, nyelvi készségeken alapuló online nyelvtanítás. 2002-óta foglalkozom angol nyelvtanítással, 2015 óta online nyelvtanfolyamokkal. A webangol.com minden tartalma ezt a célt szolgálja: „Angolul lazán 3 hónap alatt”. 

A kommunikatív nyelvtanítás híve vagyok és hiszem, hogy a nyelv beszélve tanulható.

 Az angol óráim 100%-ban angolul folynak, angol nyelvű és élő környezetben. Célom minél több angolul beszélő tanuló. Szeretném, hogy bátran beszélj angolul, és ne tarts attól, hogy hibázhatsz. A hibázás a nyelvtanulás része, a nyelvtanulás természetes velejárója, és nem bűn, amit szankcionálni kell. Hiszem, hogy a tanulás öröm, és úgy lehet hatékonyan angol nyelvet tanulni, ha közben jól érzed magad, a természetes tanuláson keresztül, és nem görcsölni nyelvtani szabályokon, ezzel élettelenné téve egy élő nyelvet, hanem valós élethelyzeteken keresztül „felvenni” azt, erőlködés nélkül. Ezt a könnyed légkört, élmény alapú tanulást teremtem meg az angol nyelvóráimon, összetartva az angol nyelvi kis csoportokat.

A tanórákon a csoporton belüli horizontális tanulás van jelen, ahol a tanulók egymástól is tanulhatnak. A csoportban való tanulás a leghatékonyabb tanulási forma, sokkal többet, gyorsabban lehet ilyen formában tanulni. Az információátadás, elméleti oktatás, nyelvtan és szótanulás helyett a nyelvhasználaté, készségfejlesztésé a kulcsszerep. A magolás helyett az automatizmus kialakítása a célom. Oktatási formám tanuló központú és nem tananyag központú és ez kulcs fontosságú a hatékony tanulás szempontjából.

18 éve

18 éve csinálom. Veled mi történt az elmúlt 17 évben?

Nézd mennyi minden történt velem 2002 óta:

 

2002
Elkezdtem tanulmányaimat az International Teacher Training and Develpment College-ban. Őszintén szólva az első olyan iskolai intézmény volt, ahol élveztem a tanulást. Egy intenzív 3 hetes előkésztő volt előtte augusztusban „Super8”, ami felkészített a College-ra. Ez azt jelentette, hogy 3 hétig minden nap ott voltunk, hétvégén is. Szeptembertől pedig irány a College, ahol mindent megtanultam a tanításról.
2002

Még mindig 2002. November említésre méltó, egy mélfördkő a szakmámban. Megkezdtem az első vállalkozásomat! Na persze ne úgy. smile De mindenképpen nagy vállalkozás volt az, hogy mindössze 18 évesen a Teacher Training College 3. hónapjában az igazgató Simonvalvi László (Leslie) rám bízott egy 12 fős teljesen kezdő csoportot. Először nem is hittem el, mert a nyelviskola recepciósa közölte velem, vagyis otthon üzenetet hagyott az egyik családtagomnak. Nem értettem, teljes volt a homály. Ezért visszahívtam, hogy ez valami tévedés lesz, mert én csak most kezdtem a College-ot. Erre jött a válasz: „Nem tévedés, Leslie tényleg rám gondolt” Huhh… mondanom sem kell, mennyire meglepett, és másnap beszéltem is Leslie-vel a részletekről. Ez hatalmas bizalom és megtiszteltetés volt, örökre hálás leszek neki, mert bízott bennem és elindított a helyes úton. Nem akárkinek adott nyelviskolai csoportokat abban biztos vagyok. Arról nem beszélve, hogy nyilván tapasztalt College diákoknak ad gyakorlatot, persze ők is kezdők… ezt gondoltam én smile. Továbbá azt is hittem, hogy majd a College végén kapok majd pár órát gyakorlatnak. Ez ugye alapból is kötelező. Nem így lett, sokkal többet kaptam. Bele lettem dobva a mélyvízbe a kezdetektől és ott tanultam meg úszni, vagyis tanítani smile. Ráadásul teljesen kezdő csoportot kaptam, akik a nulláról kezdték az angolt. Ez alapból is nehéz feladat volt és sok intézményben a mai napig is kb. lehetetlen mert nulláról teljesen angolul tartani az órákat…. kb. pár helyen csinálják még Magyarországon is.  Természetesen kaptam utasításokat, milyen egy kezdő első óra, néhány tanácsot, tananyagokat. Viszont innentől kezdve nekem kellett kialakítani mindent. A saját stílusomat, mit hogyan tanítok, milyen sorrendben stb. Tanulság: ez így volt jól, hiszen el kell kezdeni, elindulni az úton és az eredmény, fejlődés, tapasztalat jön magától. Így tanultam meg tanítani és ez nem 10-20 tanóra. Annyi nem lett volna elég.

2002-2006
Folytattam és befejeztem tanulmányaimat az International Teacher Training and Develpment College-ban, természetesen a tanulást nem fejeztem be, hiszen életem végéig tanulni fogok. Megírtam a Thesis  diploma munkámat, illetve a vizsgainterjún is részt vettem kiváló teljesítménnyel. Emellett pluszban a 4 év alatt teljesítettem egy London Diplomát, amire a College-on belül volt lehetőség. Ez plusz képesítést adott. Még mélyebben belementünk a tanítás, humán pszichológia, szociológia stb. részleteibe. E 4 év alapjában változtatta meg az életemet mindenféle túlzás nélkül. Olyat kaptam itt, amit addig máshol sehol: valódi tudást, ami nem magolás volt, hanem tényleg tanulás, hiszen minden nap tanultunk. Kis csoportokban dolgoztuk fel a College tananyagait, kizárólag természetesen angolul, bizalmat, megértést, empátiát, megbecsülést, odafigyelést több trénertől. Soha nem éreztem, hogy úgymond „iskolában” vagyok és ezerszer többet tanultam mindenről.

2007-2013

Elkezdtem még aktívabban tanítani mini-csoportokat, nem csak délelőttönként, hanem délutánonként is különböző nyelviskolákban, cégeknél, városokban a College-ban tanultak alapján, a beszéd centrikus nyelvtanítást alkalmazva. Évekig vettem részt gyerekek táboroztatásában is.

2013-2020

Elkezdtem online is angol nyelvet tanítani mini-csoportoknak. Ezt csinálom a mai napig. Célom az, hogy minél több emberhez eljusson, hogy a valódi nyelvtanulás az örömteli, könnyed, stressz és gyötrődés mentes, és magolás-fordítás kizárásával történik. Az aktív tanítás mellett dolgozom videós tananyagokon és különböző írásos anyagokon, mely még jobban segít megérteni és alkalmazni a hatékony angol nyelvtanulás.

Várom, hogy együtt tanuljunk. Válaszd a jövő nyelvtanulását! Gyere velem te is!