Oszd meg másokkal is

Mit tehetsz ha úgy érzed nincs nyelvérzéked?

Mit tehetsz, ha úgy érzed, buta vagy a nyelvekhez és nincs nyelvérzéked? Webangol.com hasznos és felvilágosító cikke.

Következzenek a leggyakoribb nyelvtanulással kapcsolatos kusza tévhitek!

 Melyiknél ismersz magadra? Mutatom a megoldást is! Olvasd el figyelmesen a teljes körű tájékozódás érdekében!

Miért érezheted azt, hogy nincs nyelvérzéked? Mit kell pontosan tenned?

Ez az egyik legnagyobb tévhit és meg kell vizsgálni az okát. A problémádra pedig tűpontos megoldást kell adni.

Teljesen megértem, amit érzel. Az oka az, hogy a legtöbb tanfolyam nemhogy nem ad önbizalmat az angol kommunikációhoz, hanem a még a meglévő bátorságot is elveszi a tanulóktól. Mindezt az elavult magolás és a nem megfelelő pedagógiai módszer eredményezi.

Bárki megtanulhat angolul a megfelelő, hatékony módszerrel és a kitartásával kortól, nemtől és minden mástól függetlenül. Csakis a megfelelő nyelvi módszer számít!

Képzelj el, emlékezz vissza egy átlagos tanórádra. Milyen volt pontosan? Olyan gyakorlatokat csináltatnak az órákon, mint például a fordítás, szavak, szabályok magoltatása és már rövid időn belül, akár már másnap szódolgozattal, tesztekkel kérik számon.  

Az angolt magyarul tanítják, és még további sok haszontalan tevékenység van jelen a tanórákon. Ez rengeteg és lehetetlen kihívás elé állít téged, a tanulót.

Nos, gondolj bele mélyebben. Nincs aktív kommunikáció a tanórákon, mégis ezt kérik számon tőled? Ilyen körülmények között hogyan teljesíts jól?

Még pluszban azt is érezheted, és sokszor érezteti veled a tanár is, hogy “buta vagy a nyelvhez”, vagy „nincs nyelvérzéked”. Több visszajelzést is kaptam ezzel kapcsolatban az elmúlt évek során. Azonban még egyszer hangsúlyozom, erről szó sincs, ez egy gyenge tévhit. A jó nyelvi módszerrel bárki elsajátíthat legalább egy alap társalgási szintet kortól, nemtől függetlenül. Határ pedig a csillagos ég.

"Már sokszor próbálkoztam az angol nyelvvel, de nem ment."

Ezt a tanulók nagy része komoly traumaként éli meg. Sokat próbálkoznak, de a nem megfelelő módszer hiányában hamar feladják. Nálunk ez másképp van. Itt szabadság van, nincs kötött időtartam, de nyelvtanulóim évekig tanulnak velem, annyira élvezik a nyelvórákat. Hozzáteszem velem együtt.  Ez természetesen a valódi nyelvi módszernek köszönhető, amit én adok, neked csak élvezned kell a tanulást, gyakorlást.

Részletesen át kell gondolnod, hogy miért nem megy az angol nyelvtanulás. Mindennek megvan az oka. Hogyan próbálkoztál? Milyen körülmények között? Mennyi ideig? Napi szinten foglalkoztál az angollal? A megfelelő módszerrel tanultál, tanulsz angolul? Élő nyelvi környezetben, dinamikus angol nyelvtanfolyamon tanulsz? Heti szinten vannak a nyelvórák?

Ezeket érdemes átgondolnod alaposan, és a válaszokat foglald össze magadnak. Írd le gondolataidat, mivel nagyon nem mindegy mi milyen arányban történik, történt mindez. Ha ezzel megvagy, és látod magad előtt a válaszokat leírva, máris jobban fogod magad érezni, hiszen máris gondolkodhatsz a megoldáson.

Azt gondolom, rövid időn belül ki lehet deríteni a sikertelenség okát. Bármilyen tevékenységet folytatsz, csakis akkor lesz eredménye, ha örömmel végzed és elegendő időt fordítasz rá, nem siettetsz semmit. Ez így van az angol nyelvtanulással is.

"Sok idő megtanulni egy nyelvet.

Attól függ mit jelent pontosan a sok idő. 2 hónap, 2 év, 20 év?

Ha több évre gondolsz, akkor az nem kevés. Ezt drasztikusan le lehet rövidíteni, természetesen a megfelelő nyelvi módszerrel. Ha nem jól tanulod a nyelvet, sok időbe telik elsajátítani egy társalgási szintet, ez tény. Ez azért van, mert nem azokat a gyakorlatokat végzed, ami ehhez szükséges.

Rengetegen több éve tanulják az angolt és még mindig kezdők, mert nem történt hatékony tanulás a nyelvórákon, így nem sajátították el a nyelvet. Itt a sikersztorik között is találsz olyan tanulókat, akik azt írták, nálam 1 év alatt többet tanult, mint előtte 10 évig.

A webangol.com tanfolyamaival, rendszeres tanulással, 3 hónapon belül felhozhatod magad egy társalgási szintre. Hozzáteszem a tanulásod tőled függ, de itt kapsz egy tanulási kultúra alapot, amivel szárnyalni fogsz, és határ a csillagos ég. Továbbá, ha szereted a nyelvtanfolyamot, eszed ágában sincs abbahagyni, mert ami örömöt okoz számodra, azt nyilván folytatod. Ez hosszú évek tapasztalata.

Mindig lehet újat tanulni és azt gondolom kell is, ez az élet rendje. A nyelvtanulás öröm, élvezettel tanulunk órán és azon kívül is. Idő kell a készségek fejlődéséhez, de ez az idő rövidebb lesz, mint hiszed.

A nyelvtanulást vedd lazán, de rendszeresen foglalkozz a nyelvvel. Ami még elengedhetetlen gondolat ide, de szinte senki nem fogalmazza meg és kommunikálja: légy türelmes önmagaddal.  Egy az egyik fő kulcs a sikerhez.

.

"Nehéz a szavakat megjegyezni."

Ha a régi, szótárfüzetes módszert nézzük, akkor igen, nehéz. Nekem sem menne, nem is ment anno az iskolában. Én is írtam sok szódolgozatot, de amikor rosszul sikerült, mindig kérdeztem magamtól, hogy vajon mit csinálok rosszul. Pedig szorgalmasan tanultam. Mégsem emlékeztem a felére sem másnap. Azonban amikor a tanárképzőt elvégeztem, sőt már sokkal előbb, rájöttem, hogy nem velem van a baj. Normális, amit érzek.

A szavakat ilyenkor a rövid távú memóriában tárolja az agy, onnan pedig pár nap alatt távozik, és ezért nem maradnak meg. Itt szavakat önállóan nem magolunk, nincs szótárfüzet, nem jegyzetelünk szavakat sem, mert ha a szavak „lógnak a levegőben”, szituációk nélkül nincs értelmük.

Szituációban, szövegkörnyezetben van értelme a nyelvet elsajátítani. Egy szónak több jelentése is van, nem tudjuk mindet bemagolni, de értelmetlen is lenne.

A szövegkörnyezetre kell koncentrálnunk és azt megérteni átfogóan. Így kap értelmet az adott szituáció, nyelvi komponens és maga a nyelv. 

Ehhez szükséges a nyelvi készségek fejlesztése. Egy könyvet, szöveget sem szavanként értelmezünk az anyanyelvünkön, hanem átfogóan látjuk az egész képet. A komplett sztorit kell megértenünk, amiről szól az adott szöveg, cikk, könyv. Ugyanez a helyzet az angol nyelvtanulásban is.

Tehát van egy jó hírem. Nem kell sem szavakat, sem nyelvtani szabályokat magolni, főleg nem magyarul. Egyszerűen nincs értelme. Az angol nyelvet az angol nyelven keresztül sajátítjuk el, tökéletesítjük. Ennek van egyedül értelme.

"Egy gyerek könnyebben és hamarabb megtanul egy nyelvet."

Ez az állítás azért ennyire elterjedt, mert nem vizsgáljuk meg, sem egy gyerek sem egy felnőtt attitűdjét, hozzáállását a nyelvtanuláshoz.

Milyen egy gyermek? Gondtalan, felhőtlen, sokkal több dolgot élvez, mint egy felnőtt, kisebb dolgokban is örömét leli. Ilyen a hozzáállása a nyelvhez is. Egy kisgyerek azért tanul meg könnyebben egy nyelvet mert más a hozzáállása és nem azért, mert ő kisgyerek. Egy gyerek azért tanul meg bármit, mert egyszerűen élvezi és kész. Könnyen tanulja meg anyanyelvét is, mert élvezi, természetes neki, nem is gondolkodik még mit miért csinál igazán. Élvezi az életet. Ő még nem tapasztalta meg például a magolós módszert sem, mert iskolakezdés előtt áll. Ott mélyen belénk nevelik a szótanulást, szabálytanulást, a szódolgozat fóbiát vagy nyelvtani teszteléseket.

Mi történik? Egy idő után elkezdünk szavakban, szabályokban gondolkodni. Amikor mondani akarunk valamit akkor megállunk és gondolkodunk, hogy milyen szavakat, nyelvtant használjunk. Továbbá magyarul tanuljuk az angol nyelvet.

Hogyan folytatódik ez? A mai magyar nyelvtanuló magyarul gondolkodik, és amikor mondani akar valamit kigondolja magyarul, majd fejben átfordítja angolra és azután mondja. Magadra ismertél? Ismerős a helyzet?

Ez a fejben fordítós folyamat nagyon lelassítja a kommunikációt és gyakorlatilag szabotálja is azt, így a nyelvtanulást és a nyelvhasználatot is. Egy kisgyerek ilyeneket nem tapasztal, amikor tanulja az anyanyelvét, vagy más nyelvet. Jelen van egy nyelvi környezetben, “rakódik” rá a nyelv, és mivel tudat alatt így sokat felvesz az agy, rövid időn belül elsajátítja a nyelvet. Mindezt úgy teszi, hogy szinte észre sem veszi. Így tanulta mindenki az anyanyelvét csak már nem emlékszünk rá.

Összegzésként tehát elmondható, hogy érdemes mindig megvizsgálni, utána nézni, mi az oka és nem hinni a kusza tévhiteknek. Mindennek megvan az oka. Az angol nyelv egyszerűen és hamarabb elsajátítható a helyes és természetes nyelvi módszerrel, ezt megtalálod nálam és a webangol.com tanfolyamaival. Kizárólag a nyelvhasználat van a középpontban, és minden percben érzed, hogy hasznos és sokat tanulsz. A gyakorlatok pedig sokszínűek, 5-10 percenként váltják egymást, hogy könnyebb, izgalmasabb legyen a tanóra.


Oszd meg másokkal is
Shopping Cart
Scroll to Top