“Mit tegyek ha buta vagyok a nyelvekhez?”

Miért tévhit e tanulói kijelentés? Mit kell pontosan tenni?

Ez az egyik legnagyobb tévhit a tanulók körében. Meg kell vizsgálni miért érzik így? Mi ennek az oka? A problémára pedig gyors megoldást kell adni. Itt mutatom azonnal. Ezt a gondolatmenetet a magyar fajta tanítás működésképtelensége és ennek következményei alakították ki sok-sok éven keresztül, és ezért hiszik a tanulók, hogy “buták a nyelvekhez”, “nincs nyelvérzékük”, és hasonlók. Bár érthető, hogy így éreznek, erről szó sincs. Bárki megtanulhat angolul a megfelelő, hatékony módszerrel. Amikor olyan gyakorlatokat csináltatnak a tanulókkal a nyelvórákon mint például a fordítás, szavak, szabályok magoltatása és már másnap szódolgozat, az angolt magyarul tanítják, ez rengeteg lehetetlen kihívás elé állítja a tanulót egyszerre. Nos, gondolj bele mélyebben. Ilyen körülmények között teljesítsen a tanuló? Még pluszban azt is érzi, nagyrészt érezteti vele a tanár is hogy “buta”. Ezt vagy szóban is mondja, és vagy felváltva kommunikálja bizonyos testbeszéddel. Azonban még egyszer hangsúlyozom, erről szó sincs. Következzenek a leggyakoribb tévhitek. Melyiknél ismersz magadra? Mutatom a megoldást!

“Már sokszor próbálkoztam az angol nyelvvel, de nem ment.”

Ez a tanulók nagy részével megtörténik, de ismét visszahozom az ide illő gondolatmenetet. Részletesen át kell gondolni, hogy miért nem megy az angol nyelvtanulás. Hogyan próbálkoztál? Milyen körülmények között? Mennyi ideig? Napi szinten foglalkoztál az angollal? A megfelelő módszerrel tanultál, tanulsz angolul? Élő nyelvi környezetben, dinamikus angol nyelvtanfolyamon tanulsz, heti szinten? Ezeket gondold át és a válaszokat nyugodtan foglald össze magadnak, írd le, mivel nagyon nem mindegy mi milyen arányban történik, történt. Azt gondolom, nagyon röpke időn belül ki lehet deríteni a sikertelenség okát. Bármilyen tevékenységet folytatsz, csakis akkor lesz eredménye, ha örömmel végzed és elegendő időt fordítasz rá, és nem siettetsz semmit.

 

“Sok idő megtanulni egy nyelvet.” 

Attól függ mennyi az a sok idő. Ha több évre gondolsz, akkor az nem kevés. Sok tanuló van, aki több éve tanul angolt és még mindig kezdő, mert nem történt hatékony tanulás a nyelvórákon, így nem sajátította el a nyelvet, de sok tanuló van aki ugyanennyi ideje és haladó. Valamint  van olyan aki 1-2 éve tanul és haladó. A webangol.com tanfolyamaival 3 hónapon belül feljössz egy olyan szintre, ami már elfogadható számodra, ha komolyan veszed a tanulást. Hozzáteszem a tanulásod tőled függ kizárólag, de itt kapsz egy tanulási kultúra alapot, amivel és az otthoni rendszeres tanulásoddal már tudsz boldogulni és határ a csillagos ég. Továbbá ha szereted a nyelvtanfolyamot, eszed ágában sincs abbahagyni, mert amit örömmel tanulsz azt nyilván folytatod. Mindig lehet újat tanulni és azt gondolom kell is, ez az élet rendje. A nyelvtanulás öröm, élvezettel tanulunk órán és azon kívül is. Idő kell a készségek fejlődéséhez, de ez az idő rövidebb lesz, mint hiszed. A nyelvtanulást vedd lazán, de rendszeresen foglalkozz a nyelvvel. Ami még elengedhetetlen gondolat ide, de szinte senki nem fogalmazza meg és kommunikálja: légy türelmes önmagaddal.  Egy az egyik fő kulcs a sikerhez.

“Nehéz a szavakat megjegyezni.”

Ha a szótárfüzet-módszert nézzük, akkor igen, nehéz. Nekem sem menne, nem is ment anno az iskolában. Én is írtam sok szódolgozatot, de amikor rosszul sikerült, mindig kérdeztem magamban, hogy mit csinálok rosszul? Pedig szorgalmasan tanultam. Mégsem emlékeztem a felére sem másnap. Azonban amikor a tanárképzőt elvégeztem, sőt már sokkal előbb, rájöttem, hogy nem velem van a baj. Ez normális. Mármint nem a magolás, hanem az hogy az agy a szavakat ilyenkor a rövid távú memóriában tárolja és ezért nem maradnak meg. Szavakat önállóan nem tanulunk, nincs szótárfüzet, nem jegyzetelünk szavakat, mert ha a szavak „lógnak a levegőben”, olyan formában nincs értelmük, illetve szituációban, szövegkörnyezetben van értelmük. Egy szónak több jelentése is van, illetve a szövegkörnyezetre kell koncentrálnunk és azt megérteni. Így kap értelmet az adott szituáció, nyelvi komponens és maga a nyelv.  Ehhez szükséges a nyelvi készségek fejlesztése.

 

“Egy gyerek könnyebben és hamarabb megtanul egy nyelvet.”

Ez az állítás azért ennyire elterjedt, mert nem vizsgáljuk meg, egy gyerek és egy felnőtt attitűdjét, hozzáállását jelen esetben a nyelvtanuláshoz. Milyen egy gyermek? Gondtalan, felhőtlen, sokkal több dolgot élvez, mint egy felnőtt, kisebb dolgokban is örömét leli. Ez és ilyen a hozzáállása a nyelvhez is. Egy kisgyerek azért tanul meg könnyebben egy nyelvet mert más a hozzáállása és nem azért mert ő kisgyerek, fiatalabb mint egy felnőtt. Egy akármilyen korú gyerek azért tanul meg könnyebben egy nyelvet, “felszívja” minden gond nélkül, hamarabb mint egy felnőtt, mert ő még nem tapasztalta meg azt a magolós módszert mint aki iskolába jár. Ott mélyen belénk nevelik hogy tanuljunk szavakat, szabályokat, másnap szódolgozat vagy nyelvtani teszt. Mi történik? Egy idő után elkezdünk szabályokban gondolkodni, ebből alakul ki az hogy amikor mondani akarunk valamit akkor megállunk és gondolkodunk hogy melyik tense-t használjuk. Vagy az a helyzet, amikor magyarul tanulják az angol nyelvet. Mi történik? A tanuló magyarul gondolkodik, és amikor mondani akar valamit kigondolja magyarul, majd fejben átfordítja angolra és azután mondja. Ez nagyon lelassítja a kommunikációt és gyakorlatilag szabotálja is azt, így a nyelvtanulást és a nyelvhasználatot is. Egy kisgyerek ilyeneket nem tapasztal, amikor tanulja az anyanyelvét, vagy más nyelvet. Van egy nyelvi környezetben és “rakódik” rá a nyelv, és mivel tudat alatt így sokat felvesz az agy, rövid időn belül elsajátítja a nyelvet. Úgy hogy észre sem veszi. Így tanulta mindenki az anyanyelvét csak már nem emlékszünk rá.

Összegzésként tehát érdemes mindig megvizsgálni az okokat és nem hinni kusza tévhiteknek. Mindennek megvan az oka és érdemes utána nézni. Az angol nyelv egyszerűen és hamarabb elsajátítható a webangol.com tanfolyamaival, mert a nyelvhasználat van a középpontban, és minden percben érzed, hogy hasznosat teszel és sokat tanulsz. A gyakorlatok pedig sokszínűek, 5-10 percenként váltják egymást, hogy könnyebb, izgalmasabb legyen a tanóra.

Webangol Megoldókulcs

Ahogy itt, a honlapon megjelenő cikkekben olvashatod, melyet ajánlatos alaposan végig olvasni, a webangol.com minden nyelvtanulási problémádra megoldást nyújt az élő, beszéd centrikus magolás-fordítás mentes nyelvtanfolyamokkal. Nálunk nem csak hirdetve van a beszéd centrikus tanulás, mint a tanfolyamok 97%-nál, itt óráról órára tapasztalod, hogyan is kell angol nyelvet tanulni. Megtanulsz tanulni is. Együtt forradalmasítjuk a nyelvtanulásod, a komplett újrakezdés vár téged készen, neked csak élned kell a lehetőséggel. Ehhez itt vedd fel velem a kapcsolatot most.

Mielőtt ezt megteszed, máris adom a kulcsot ami nyitja az ajándék videós nyelvcsomagodat, mellyel egy nagy, komplex témakört tudsz feldolgozni, csak írd be az email címed itt a bal oldali ablakba, és azonnal érkezik a levelesládádba.

A zöld gombbal zöld utat kap az angol nyelvtanulás. Figyeld és vedd át a példányodat most!