“Hogyan fejlesszem a beszédkészségem és a nyelvhelyességem ha keveset használom aktívan a nyelvet?”

 

Mi a kevés vagy inaktív nyelvhasználat oka és hátránya?

 

Az inaktív nyelvhasználat gyakori jelenség ma Magyarországon a magyar nyelvoktatásban. Az oka az alkalmatlan nyelvtanítási technikák alkalmazása a nyelvórákon, illetve a beszéd centrikus tanítási technikákat nem ismerik a tanárok, vagy gyenge próbálkozások keretein belül próbálnak alkalmazni néhányat, de ez csak próbálkozás marad.  Ez is részben az oka, hogy sikertelenséghez vezet maga a tanfolyam is, illetve a tanulás is. Az ilyen tanfolyamok nem aktív nyelvtanfolyamok, hiszen nem a nyelvet tanulják gyakorolják, csak a nyelvről tanulnak a tanulók, ami kavarodáshoz, káoszhoz vezet. Ilyen például hogy magyarul gondolkodik az angol nyelvről és fejben fordít. Ez a fordítás és a magyar nyelv jelenlétének eredménye a tanórákon. Gondolkodik milyen nyelvtant, szavakat használjon beszéd közben. Ez pedig a szabályok tanulásának eredménye. Ha szabályokat tanítanak a tanfolyamon, a tanuló szabályokban és nem nyelvhasználatban fog gondolkodni. Ha fordítanak az órákon, akkor a tanuló magyarul fog gondolkodni az angol nyelvről, és szintén mellőzi a lényeget: a nyelvhasználatot, amiért pedig jár a nyelvtanfolyamra. Így viszont nem kapja meg azt amiért oda jár, és egyedül küszködik otthon a házi feladattal. Mindennek megvan az oka, miértje, csak meg kell vizsgálni. 

A hátrány pedig az, hogy nem fogja tudni használni a nyelvet a gyakorlatban, nem fog kommunikálni, illetve akadozik a kommunikációja. Sikertelenséget okoz, mind az életben, mind a nyelvvizsgákon, vagy bármilyen vizsgán egyaránt. Kinek mi a célja a nyelvtanulással.

 

Hol helyezkedik el a beszédkészség a nyelvtanulásban?

 

A beszédkészség a második helyen áll a négy nyelvi készség pontos sorrendjében: hallás-értés, beszéd, olvasás, írás. Ez a sorrend betartandó, hiszen ha összekeverjük, ami meg is történik rendszeresen a tanfolyamokon, nem jön létre nyelvi elsajátítás. Rendszerint a tanfolyamokon pont a végével kezdik és nem az elejével, ami nagy hiba. Mit értek ez alatt? A tanár felír valamit a táblára és te leírod a füzetedbe. Itt ugye már felborult a helyes sorrend, mert az írással kezdtél (volna) tanulni valamit, és mivel már leírtad, illetve nincs teremtve sem olyan nyelvtanulási szituáció ahol gyakorolhatnád, így kapásból szabotálva van a tanulás. Egy nyelvi szituációt mindig az elején kezdünk el tanulni, és ez pedig a hallás utáni megértés. Ezután a tanulók gyakorolják, csoport munkában és ezután pármunkákban, ezután jön az olvasás és az írás a leges legutolsó fázis. Amikor már megtanultál valami, azután írod le, ezzel rögzíted a tanultakat az elmédben. Valamint az írás támogatja a beszédet ugyanúgy, ahogyan a többi nyelvi készség is. Tehát ha beszélni akarsz, kell hozzá hallás utáni megértés, olvasás, írás is.

 

Más nyelvi készségek is fontosak a beszédkészségen kívül a beszédkészség fejlesztéséhez?

 

Ahogy fentebb is írtam, a beszédet az összes említett nyelvi készség támogatja oda-vissza, egyik sem elhanyagolandó. A hatékony nyelvtanuláshoz mindegyikre szükség van. A hallás utáni megértés, olvasás, írás támogatja a beszédkészséget, hiszen amit hallgatsz intenzíven, az megjelenik egy idő után a beszédedben, amit olvasol, írsz, szintén fogod a beszédedben is használni, így lehet szókincsedet, választékos beszédedet fejleszteni. Tehát igen, mind a négy nyelvi készség fontos a beszédkészség fejlesztéséhez.

 

Mit fejlessz a beszédkészség előtt, hogy a beszédkészséged megfelelően fejlődjön, illetve mivel kezdd?

 

Beszédedet fejleszteni nem igazán az angol tankönyvekből lehet. Noha vannak bennük hasznos feladatok, de azoknak a hasznosságuk is attól függ, hogyan használja a tanár az órákon, tehát: mi történik pontosan a tanórán. Olvasással rengeteg szót felszedsz, fejleszted a szókincsed, kell minden nap olvasni, ugyanakkor ez élvezettel történjen, mindenképpen olyat érdemes olvasni, ami élvezet számodra és magad választod ki, nem kötelező jellegűt. Azonban amit sok tanfolyam elfelejt, az intenzív hanganyag hallgatás. Itt most nem arra gondolok, amikor a tanár bekapcsolja néha a hanganyagot a tanórákon, mert az tulajdonképpen nagyrészt felesleges és az idő megy vele. Noha hanganyag és azzal is gyakorolsz valamennyit, a hanganyagot otthonra kell adnia a tanárnak, mert ez is egy olyan eleme a nyelvtanulásnak, amit otthon is el tudsz végezni. Mi nem töltjük ezzel az időt, mert a tanórákon azzal időzünk, amit otthon a tanuló nem tud egyedül megcsinálni: ez a kommunikáció és beszédkészség fejlesztése. Órán mi vagyunk a hanganyag és ami otthonra való házi feladat, azzal nem órán foglalkozunk.

Otthon viszont érdemes hanganyagot hallgatni napi szinten, amennyi időt rá tudsz fordítani, illetve találni kell rá időt. Minél többször hallgatsz hanganyagot, annál hamarabb fog a beszéded fejlődni és ez látszódni fog a tanórákon is, te is észre fogod venni. Ez az első és egyik legfontosabb alapja a beszédkészséged fejlődésének. Ezzel alapozod meg a beszéded.

Azokat a hanganyagokat könnyebben fogod érteni, amiket órán átvettünk olvasott szövegértésként, nem véletlenül. Hallgasd őket sokszor, újra és újra, azonnali sikerélményt adnak. Extra otthoni feladatként mehetnek különböző audiók, hangos könyvek is, azok más típusú hanganyag gyakorlatok. Hallgasd őket újra és újra, és annál többet fogsz megérteni, minél többet hallgatod. Minél többet hallgatod, annál többet fogsz beszélni. Ha bármilyen hanganyagot esetleg túl nehéznek érzel, akkor térj vissza azokhoz, amiket órán átvettünk közösen, ami könnyű neked, majd térj vissza ismét az új hanganyagokhoz.  Ezeken kívül minden mehet, ami számodra élvezetes és tartalmas.

Napi minimum 1 óra hanganyag hallgatás erősen ajánlott. A hallás utáni megértés az alapja mindennek, ismétlem: mindennek. Azt fogod beszélni, amit hallgatsz. Tehát ha úgy érzed, hogy akadozik a beszéded, akkor mindig kérdezd meg magadtól: „mennyi hanganyagot hallgatok naponta?” Ez az alapja ugyanis a folyékony beszédnek, illetve a házi feladat írása is ettől lesz hatékonyabb.

Hogyan fejleszd a beszédkészséged?

A beszédkészséged a többi nyelvi készséggel együtt fejlődik, így mindet azonos arányban kell fejleszteni. Így viszont sokkal izgalmasabbak, érdekesebbek a tanórák és az otthoni tanulás is, nem pedig egyhangú, unalmas és fárasztó, mint általában, mert írsz a tábláról csendben egy osztályteremben. Ez egy beszéd centrikus tanfolyamon természetesen történik, nem kell ezen görcsölni, de foglalkozni kell a nyelvvel mind órán is és otthoni tanulás keretében is.  A webangol.com nyelvtanfolyamain ezekre pontos tervezetet, irányt kapsz. Tehát a nyelvi készségek fejlesztése a kulcs a hatékony nyelvtanuláshoz.

Mitől fejlődik a nyelvhelyességed?

Általában a nyelvhelyesség fejlesztését annak tudják be, hogy a tanár kijavítja, “kipirosozza” a hibákat a tesztekben, házi feladatokban, majd a tanuló visszakapja. Ez nem vezet sehova, maximum a tanuló kedvét, önbizalmát veszi el a nyelvtanulástól. Ha vannak hibáid, az nem attól fog kijavulni, hogy kijavítják a papíron. Láttál már, tapasztaltál már olyat, hogy visszakaptad a tesztedet és a kijavított hibákat másnap már alkalmaztad a nyelvedben? Ez nem így megy, mivel a hibák kijavulásához idő kell. Minél többet foglalkozol a nyelvvel, nyilván annál hamarabb javulnak ki. Így van értelme a gyakorlatoknak. A hiba az a nyelvtanulás velejárója és nem valamifajta rossz dolog, ami szankciót érdemel, hanem természetes velejárója a nyelvtanulásnak. Valamint nem minden áron kell a tanárnak javítania a hibákat sem. Ennek megvan a pontos helye, szituációja, ideje és miértje.

A nyelvhelyességed attól fejlődik, minél többet foglalkozol az angol nyelvvel. Nem egyik napról a másikra, de intenzív és koncentrált nyelvtanulással, és azzal hogy pontosan az történik a nyelvórákon, aminek lennie kell, rövid időn belül elérhető egy adott nyelvi szint nyelvhelyességgel együtt.

 

Hogyan fejleszd a nyelvhelyességed?

Foglalkozz az angol nyelvvel napi szinten. Olyan gyakorlatokat végezz felváltva, ami a négy nyelvi készségedet fejleszti: hallás utáni megértés, beszéd, olvasás, írás. Azért felváltva, hogy izgalmas legyen a tanulás. Szintén izgalmas lesz a tanulás, ha te választasz, és akkor tanulsz amikor és annyi időt amennyit tudsz.  Hallgass tanulóknak szánt hanganyagokat, olvas ilyen jellegű olvasmányokat is. Illetve minden olyan anyagot, ami élvezet számodra és úgy gondolod, tanulsz belőle. Értelemszerűen ilyenkor nem csak az angol nyelvet tanulod, hanem ismeretterjesztést is végzel. Hiszen amit például olvasol, azt megtanulod előbb-utóbb, amit pedig élvezettel olvasol, tanulsz azt még hamarabb elsajátítod. Ez is egy példa arra, hogy a valódi angol nyelvtanulással több dolgot sajátítasz el egyszerre úgy, sokszor úgy hogy észre sem veszed, közben élvezed a tanulást.

 

Webangol Megoldókulcs

Ahogy itt, a honlapon megjelenő cikkekben olvashatod, melyet ajánlatos alaposan végig olvasni, a webangol.com minden nyelvtanulási problémádra megoldást nyújt az élő, beszéd centrikus magolás-fordítás mentes nyelvtanfolyamokkal. Nálunk nem csak hirdetve van a beszéd centrikus tanulás, mint a tanfolyamok 97%-nál, itt óráról órára tapasztalod, hogyan is kell angol nyelvet tanulni. Megtanulsz tanulni is. Együtt forradalmasítjuk a nyelvtanulásod, a komplett újrakezdés vár téged készen, neked csak élned kell a lehetőséggel. Ehhez itt vedd fel velem a kapcsolatot most.

Mielőtt ezt megteszed, máris adom a kulcsot ami nyitja az ajándék videós nyelvcsomagodat, mellyel egy nagy, komplex témakört tudsz feldolgozni, csak írd be az email címed itt a bal oldali ablakba, és azonnal érkezik a levelesládádba.

A zöld gombbal zöld utat kap az angol nyelvtanulás. Figyeld és vedd át a példányodat most!