Elérheted a nyelvvizsgát online nyelvtanfolyammal?

Mint már egy korábbi cikkben is említettem, nem az lényeg hogy hol és kitől tanulsz, az a lényeg, hogy jó módszertan alapján tanítsanak téged. Nagyon sokan azt hiszik, hogy Angliában meg lehet nagyon jól tanulni angolul. Ez így is van, ha kizárólag angol környezetben vagy, mely egy aktív környezet, és ez nagyon fontos. Lehetsz te Angliában, ha magyarokkal vagy más nemzetiségiekkel vagy kapcsolatban, akkor nem tudsz megtanulni angolul. Valamint hiába tanulsz élőben, ha a tanár vertikálisan tanít, szavakat és nyelvtani szabályokat magoltat, és nem az értésre, beszéltetésre, készségek fejlesztésére helyezi a hangsúlyt órán, illetve nem használ olyan eszközöket, amivel te magad gyakorlod az angol nyelvet. Ugyanis ha csak beszél a tanár az órán az jó, de a hallás utáni megértést fejleszti, ami szintén hasznos, de arra ott vannak a hanganyagok, videók. A tanfolyamon aktív kell legyen a tanuló.

Érdemes Skype-os angol nyelvtanfolyamra járni?

Igen. Természetesen ugyanez igaz lehet Skype-on is. Sokan az anyanyelvi tanárra esküsznek, mondván, hogy ő tutira jól tanít, mert anyanyelvi. Az igazság az, hogy ha az anyanyelvi tanárnak nincs olyan módszere, tanulási technikái, amivel téged megtanít beszélni, készségeidet fejleszteni, hiába anyanyelvi, az óráival nem érsz semmit, ha a beszéd készségedet is akarod fejleszteni. Természetesen vannak kivételek a fenti esetekben.            

Amit én most mondani akarok ezzel, az az, hogy nem az számít, hol és kitől tanulsz, hanem a megfelelő módszertan. Természetesen lehetsz te Angliában, tanulhatsz élőben, online, anyanyelvi tanártól, ha a módszer jó. Ez a lényeg.

Mi a megfelelő módszer?

Mindenképpen olyan tanulást válassz, ami tényleg a beszéd centrikusságra helyezi a hangsúlyt, ahol te beszélsz a legtöbbet órán, rólad szól a tanóra és itt most hangsúlyozom, hogy tényleg beszéd centrikus legyen, hiszen nagyon sok tanfolyam ezt hirdeti, de nem csinálja.

Nekem vannak tanulóim, akik Angliában élnek, sőt van, aki iskolába is jár ott, de kezdő csoportba kellett raknom, mert alap dolgoknál megakadt szint felmérésnél. Hozzá teszem ez nem baj, hanem egy állapot. Nálam pedig 2 hónap alatt többet értek el, mint kint 1-2 év alatt és már bátran meg mernek szólalni angolul. Valamint az a bizonyos stressz, aggódás rövid idő után eltűnik. Ezek többek között  pont a természetes tanulás velejárói.