Oszd meg másokkal is

Elérheted egy év alatt a vágyott középfokot vagy a felsőfokot angol nyelvből és lehet nyelvvizsgád?

Elérheted egy év alatt a vágyott középfokot vagy a felső fokot angol nyelvből és lehet nyelvvizsgád? Webangol cikk

Mindent 1 év alatt?

Igen, teljesen reális lehet az 1 év. Ez lehet sokkal kevesebb is, de több is. Minden attól függ, pontosan mire fordítod azt az időt, amit kijelöltél magadnak a nyelvi fejlődésedre.

Ha tervezel és pontosan betartod a most következő receptet is, a webangol.com blogját követve tanulsz, és rendszeresen foglalkozol az angol nyelvvel, rakéta sebességgel éred el a vágyott nyelvi célodat. A tervezésben segít téged a Webangol Tervező. A Nyelvvizsga Útmutatóval együtt pedig segítenek elérni a vágyott nyelvi célodat. Csökkentheted a stresszt és hatékonyabban, gyorsabban tudsz felkészülni. Itt eléred őket az oldalon.

A nyelvi sikeredre garancia lehet a beszédfejlesztő, online nyelvóráimra járni. Itt fejleszted ugyanis a beszéd készségedet. A videós tanfolyamokkal pedig otthon fejlődhetsz. Mindezt kizárólag a célnyelven, angolul.

Ha a nyelvvizsga a célod, érdemes egynyelvű nyelvvizsgát választanod. Az sokkal könnyebb is és a nyelvtanulásodat sem zavarod össze, építed le a fordítással. A fordítással nincs gond, csak nem a nyelvtanulás része. A fordítás egy külön szakma, és nem keverendő össze a nyelvtanulással.

Bárhol is tartasz most, ülj le és tervezd meg a nyelvtanulásod. Szánj erre szükséges mennyiségű időt. Ha így teszel, sosem lesz kapkodás, izgalom, görcsölés. A kapkodás, izgulás, rohanás sok esetben a tervezés hiányából akad.

Az elkövetkező gondolatmenetekben rávilágítalak arra, milyen fontos a tervezés, és ezzel a gondok megelőzése. Ez könnyen lehetséges. Mindig előre kell tervezni, előre gondolkodni. Könnyebb megelőzni a problémákat, mint kezelni. Írd le pontokba szedve és időt hozzá rendelve, hogy mit akarsz elérni. Mi legyen pontosan a végső célod, és bontsd le kisebb célokra. Továbbá mik kellenek ehhez pontosan, gyűjtsd össze őket! Szükséges egy beszédfejlesztő tanfolyam, idő, nyugodt környezet stb. A pontos tervezés elengedhetetlen. Ha ez megvan, kezdődhet a felkészülés, tanulás. Itt az oldalon találsz ehhez is szuper segédleteket, például a Webangol Tervezőt és a Nyelvvizsga Útmutatót.

Hogyan tervezz?

Most ismét újat mondok neked. A tanfolyamok általában végén szokták kezdeni a felkészülést, amikor már a nyelvvizsga feladatoknak gördülékenyen kellene menniük. Igen! Jól olvasod, a végén.

A nyelvvizsgára való felkészülésed az angol nyelvtanulás elején kezdődik, nem a nyelvvizsga feladatok gyakorlásával. Az az utolsó fázis a nyelvvizsga felkészülésben és a tévhitekkel ellentétben nem az első. Mire odaérsz, hogy gyakorold a nyelvvizsga feladatokat, egyedül is meg tudod tenni, ha egy megfelelő beszédfejlesztő nyelvtanfolyamra jársz előtte.

Mire a nyelvvizsga feladatokhoz érsz, a nyelvi készségeidnek már fejlettek kell lenniük. Ezt eredményezi egy jó nyelvtanfolyam, ami erre fekteti a hangsúlyt. Ehhez képest úgy kerülnek be rendszeresen nyelvtanulók nyelvvizsga kurzusokra, hogy még csak meg sem tudnak szólalni angolul, pár alapgondolatot sem tudnak magukról elmondani. A nyelvvizsga tanfolyam pedig nagyjából azzal telik, hogy csak végig mennek a feladatokon a megoldókulccsal. Nincs készségfejlesztés, nincs kommunikáció, aminek lennie kellene, esetleg minimális.

A nyelvvizsga feladatokkal pedig a nyelvtanuló már boldogulna otthon is, ha egy megfelelő angol nyelvtanfolyamon venne részt előtte. Egy nyelvtanfolyamnak nem csendben és feladatok megoldásával kell telnie, teszteléssel, hanem aktívan nyelvhasználattal, készségek fejlesztésével.

Három fázisra tudjuk osztani a nyelvtanulást. Úgy foglaltam össze őket, hogy könnyen érthető legyen számodra. A tanulásban tudlak támogatni a megfelelő nyelvi módszerrel, ha felveszed velem a kapcsolatot.

Íme a 3 nyelvtanulási fázis

A beszédkészség a második helyen áll a négy nyelvi készség pontos sorrendjében: hallás-értés, beszéd, olvasás, írás. Ez a sorrend betartandó, hiszen, ha összekeverjük, ami meg is történik rendszeresen a tanfolyamokon, nem jön létre a nyelv elsajátítása. Rendszerint a tanfolyamokon pont az utolsó készséggel, az írással kezdik, ami nagy hiba.

Első fázis:

A nyelvtanulás kezdete. Amikor elkezded az angol nyelvet elsajátítani és rendszeresen foglalkozol a nyelvvel a négy nyelvi készséget fejlesztve egy nyelvtanfolyamon.

A hatékony angol nyelvtanfolyam tehát ilyen:

  • Nyelvi készségek gyakorlásával telik: hallás-értés, beszéd, olvasás, írás. Először hallunk, utána beszélünk, utána olvasunk és azután írunk mindent. Csak ekkor történik tanulás, nyelvi elsajátítás. Továbbá mind a négy nyelvi készség támogatja egymást oda-vissza, így egyik sem elhanyagolható.

  • A tanórákon azzal foglalkozol, amit otthon nem tudsz megtenni: kommunikáció, készségek és értés fejlesztés.

  • Élő sztorikon, kép sztorikon, kommunikációs gyakorlatokon keresztül hatékony a tanulás. Ezek a tananyag fajták tehetők a legjobban kommunikatívvá a tanórákon. Ezek a hatékony tananyag típusok, minden nyelvvizsga típusfeladat is megtalálható, így egy időben az életre is és a nyelvvizsgára is készülünk a tanórákon. A feladatokat felváltva végezzük, megfelelő arányban a hatékonyság, élvezetesség érdekében.

  • Jegyzetelni nem kell a tanórán. Felesleges szavakat, mondatokat jegyzetelni, hiszen, ha „lógnak a levegőben” és nincsenek szituációkban tanulva, természetesen, tehát nem élő nyelvi környezetben, akkor haszontalanok és időt, energiát pocsékolsz. Elveszed a figyelmed a valódi tanulásról.

A tanfolyamon egymásra figyelünk, kommunikálunk. Együtt írunk példákat a tananyagokkal kapcsolatban. Az az írás értékes, amit a készségek alapján írsz. Ez a házi feladat: hanganyag, olvasás, írás. Felváltva és rendszeresen érdemes őket végezni. Mindez az élő tanfolyammal együtt fejleszti a kommunikációt, nyelvhelyességet, kreativitást.  Az életre, és a kisebb célodra a nyelvvizsgádra készít fel.

Második fázis:

A nyelvtanulás „közepe”. Amikor már jó ideje tanulod az angol nyelvet. Ilyenkor mérlegeld, hol tartasz. Jó-e minden úgy ahogy van, vagy kell-e változtatnod? Nézd át, ha kell írd át a nyelvtanulási tervedet. Mindig tarts szünetet a tanulások között és tiszta fejjel tanulj, hiszen a legfontosabb, hogy örömmel tedd, mert így lesz hasznos.

Harmadik fázis:

A nyelvvizsga feladatok gyakorlása. Ez az utolsó nyelvtanulási fázis a nyelvvizsgáig. Ha hatékony a nyelvtanfolyam, és gördülékenyen megy az otthoni, önálló tanulás is, akkor ezeket egyedül is tudod gyakorolni, hiszen a különböző vizsgafeladatoknak vannak megoldó kulcsai.

Amikor már ezeket gyakorlod, könnyen mennek a feladatok, hiszen az alapok megvannak és mivel profi angol nyelvtanuló vagy, könnyen felkészülsz bármilyen nyelvvizsgára. Tehát konkrétan nyelvvizsga felkészüléshez nem kell külön tanfolyam. Természetesen a beszédfejlesztő online nyelvtanfolyamunkat érdemes tovább folytatni, mely továbbra is a nyelv elsajátítására kell, és hogy helyt állj minden élethelyzetben. Legyen az munkahely, külföldi utazás, munka, nyelvvizsga, iskolai vizsga, vagy bármilyen kisebb cél.

A nyelvvizsga egy állomás a nyelvtanulásodban, a végső cél az, hogy folyékonyan beszélj angolul, kialakuljon a nyelvi automatizáció, és helyt tudj állni az életben.

Egy tartalmas, cél orientált tanfolyam mindenre felkészít tehát. Ha mégsem, akkor az a tanfolyam nem megfelelő tanulási technikákat használj. Ez esetben nem tölti be a funkcióját.

A webangol.com élő, online és videós tanfolyamai minden élethelyzetre hatékonyan felkészítenek és a tanulóim sikeres nyelvvizsgákat tesznek időről időre.

Hogyan történik a nyelvvizsga?

Mivel egy vizsgán limitált idő áll rendelkezésre, így mindenképpen arra kell koncentrálnod, ami a lényeg. Mind az írásbeli mind a szóbeli nyelvvizsgának megvannak a technikái, amit gyakorlunk a nyelvórákon, illetve meg is beszélünk. Ezek az újfajta tippek, technikák benne vannak a Webangol Nyelvvizsga Útmutatóban. 

Átbeszéljük, pontosan hogyan kell olvasni egy szöveget a nyelvvizsgán. Nem úgy, mint amikor olvasol egy könyvet, cikket, ez más technikákkal történik, hogy beleférj a kiszabott idődbe. A nyelvvizsgán limitált az idő. A szóbeli nyelvvizsga szintén rövid, és ott pár percben kell bemutatnod, hogy aktív nyelvhasználó vagy. Hogyan viselkedj a vizsgáztatóval, mit és hogyan mondj pontosan, mit ne mondj semmiképpen. Beszélünk a szótárakról is, mit és hogyan használj. Ha mindezeket betartod, sikerül a nyelvvizsgád és ráadásul pozitívan fogsz hatni a vizsgáztatódra.

Érdemes online angol nyelvtanfolyamra járni a nyelvvizsgához?

Mint már írtam az előző cikkekben, nem az lényeg, hogy hol és kitől tanulsz (milyen nemű, nemzetiségű stb.), online vagy offline a tanóra. Az a lényeg, hogy a jó módszertan alapján menedzseljenek téged. Ez a legfontosabb és ebből nem lehet engedni! Ez a magja az egésznek.

Nagyon sokan azt hiszik, hogy Angliában meg lehet jól tanulni angolul. Ez így is van, ha kizárólag angol környezetben vagy, mely egy aktív környezet, és a megfelelő tananyagokkal irányított a nyelvtanulásod. Lehetsz te Angliában vagy máshol, ha magyarokkal vagy nemzetiségiekkel vagy kapcsolatban, és nem kommunikálsz aktívan. Ilyenkor nehéz megtanulni angolul, mert nem használod a nyelvet. Valamint hiába tanulsz élőben, ha a tanár vertikálisan tanít, szavakat és nyelvtani szabályokat magoltat, és nem az értésre, beszéltetésre, készségek fejlesztésére helyezi a hangsúlyt órán, illetve nem használ olyan eszközöket, amivel te magad gyakorlod az angol nyelvet. Ha csak beszél a tanár az órán, ami a jobbik eset, nem csendben ültök, az jó, de a hallás utáni megértést fejleszti csak az aktív kommunikáció, dialógus helyett. Arra ott vannak a hanganyagok, videók, melyeket az otthoni tanulásba érdemes beilleszteni. Ezzel nem érdemes tölteni az időt a tanórákon, mert otthon is tudod végezni.

A tanfolyamon aktív kell legyen a tanuló, ez az előzménye a sikeres nyelvvizsgának is.  Sokan az anyanyelvi tanárra esküsznek, mondván, hogy ő tutira jól tanít, mert anyanyelvi. Ez nem attól függ. Az igazság az, hogy a legtöbb anyanyelvi tanárnak nincs olyan módszere, tanulási technikái, amivel téged beszéltet, készségeidet fejleszti. Hiába anyanyelvi, ha mindig csak ő beszél. Itt is hangsúlyozom tehát, hogy nem mindegy, mi történik a tanórákon.            

Amit én most mondani akarok ezzel, az az, hogy nem az számít, hol és kitől tanulsz, hanem a megfelelő módszertan és egy szakmailag nagyon jól felkészült nyelvtanár. Természetesen lehetsz te Angliában, tanulhatsz élőben, online, vagy offline, anyanyelvi tanártól, ha jól menedzsel téged.

A nyelvi módszernek pontosan a fentiekben leírtak szerint kell történnie. Ez a lényeg. Nálunk ezek érvényesülnek 100%-ban.

Mi a testre szabott pedagógia összefoglalva?

Mindenképpen olyan tanulást válassz, ami tényleg a beszéd centrikusságra helyezi a hangsúlyt, ahol te beszélsz a legtöbbet órán, rólad szól a tanóra. Itt most hangsúlyozom, hogy tényleg beszéd centrikus legyen, hiszen nagyon sok tanfolyam ezt hirdeti, de nem csinálja.

Többek közt volt olyan tanulói visszajelzésem, hogy a tanár beszédközpontú órát hirdetett. Az első két órán többnyire angolul volt a tanóra, nagyjából rendben volt, de a harmadik órától nem is volt tanítás, csak a tanár beszélt magyarul a magánéletéről. Ez természetesen nem angol nyelvtanfolyam semmilyen formában. Ez a tanulóm, utána talált rám és azóta is élvezettel tanulunk együtt.

Vannak tanulóim, akik Angliában élnek, sőt van, aki iskolába is jár ott, de kezdő csoportba kellett raknom, mert alap dolgoknál megakadt a szintfelmérésnél, vagy meg sem tudott szólalni. Nálam pedig 2 hónap alatt többet értek el, mint kint 1-2 vagy akár 10 év alatt, és már folyékonyan beszélnek angolul. Elérték a társalgási szintet angolból és sokuk sikeres nyelvvizsgát is tett.

Hangsúlyozom, hogy ezek nem problémák, hanem egy állapot, amin együtt gyorsan tudunk javítani. A stressz, aggódás, félelem érzet rövid időn belül eltűnik. Ezek többek között a természetes tanulás velejárói.

Ne feledd! A nyelvvizsga csak egy állomás a nyelvtanulásodban, egy kisebb cél. Az angol nyelvet magadért tanulod, hogy bármikor, bármilyen helyzetben meg tudj szólalni, érvényesülni. Ebben segítenek a webangol.com élő és videós tanfolyamai. Sokkal többet kapsz, mint azt most gondolnád.

Egy részletes nyelvvizsga útmutatót tehát itt is megtalálsz, mely teljesen más szemszögből készít fel a nyelvvizsgára és ad jól bevált tanácsokat. Ezeket a nyelvvizsga tippeket sehol nem találod meg ilyen formában.


Oszd meg másokkal is
Shopping Cart
Scroll to Top