„Hogy tanuljak meg angolul hallásból érteni és jól beszélni? Olvasás, írás mennek az előbbiek meg nem.”

 

Mi a kevés beszéd vagy beszéd képtelenség pontos oka?

Tisztázzunk néhány fogalmat pontosan, értelmezzük őket most itt. Általában az angol nyelvórákon vagy nincs egyáltalán beszéd, vagy nagyon minimális, és ez kevés. Itt jegyzem meg, hogy kis vagy sok beszéd nem elég, az angol óráknak teljes mértékben angolul kell zajlaniuk, egy magyar szó nem hangozhat el egy angol nyelvórán, hiszen az már nem angol óra onnantól kezdve. Ennek oka maga a bevezetett és hatékony nyelvtanulási kultúra hiánya, illetve az eredménytelen módszer, technika. A nevében is benne van: angol nyelvóra. Ennek okán az iskolákban miért nem angol nyelvóra az angol óra? Ha a magyar nyelvóra magyarul megy, az angol óra miért nem angolul? Az angol nyelvről kell, hogy szóljon a tanóra, a nyelvhasználatról, a nyelvtanulás kell, hogy legyen a középpontban. Ehelyett általában a nyelvről tanulnak: magolás, fordítás, szabályok tanulása. Ez nem vezet sehova, csak kínlódáshoz, mivel nem természetes nyelvtanulás. Se nem természetes, se nem nyelvtanulás. Viszont ha a nyelvi készségek fejlesztése a főszerep, abban az esetben az szóról szóra angol nyelvóra.

A nyelvtanulás nem egyenlő a nyelvről való tanulással. Egy nyelvtanulónak nyelvtanulásra van szüksége, azért hívjuk őt nyelvtanulónak. A nyelvet használva sajátítja el a nyelvet és használja.

Tehát ha nem tudsz beszélni, vagy akadozik a beszéded, nehezen rakod össze a szavakat a fejedben, kívülállóként érzed magad, megvan az ok: beszédhiányos nyelvtanfolyam, beszédhiányos nyelvórák, illetve a nyelvről tanulás. Ez nem a te hibád, változtass azonnal. Jó hír, hogy van és egyszerű a megoldás. A megoldás a webangol.com nyelvtanfolyama. Ezen a tanfolyamon a nyelvhasználat, a nyelvi készségek fejlesztése, a kommunikációs készségek fejlesztése áll a középpontban. Ezért van jelen a kiscsoportos tanulás, hiszen csak olyan gyakorlatokat végzünk, amik előre viszik, gyorsítják  a nyelvtanulást. Hozzáteszem a kiscsoportos nyelvtanulás a webangol.com nyelvtanfolyamaival aktív, pörgős, kommunikatív, beszéd centrikus, és semmiképpen nem úgy történik, mint általában az iskolákban: ülnek egymás mellett és jegyzetelnek a tábláról, vagy 1-2 tanulóval foglalkozik a tanár csak a többieket hanyagolva. Nálunk mindenki egyenlő arányban kap lehetőséget a beszéd készség fejlesztésére, egész órán a beszédé, nyelvhasználaté a főszerep. Mindez jelen van magolás, fordítás, szótanulás, nyelvről tanulás, unalmas, nyelvhasználat nélküli egyéni óra helyett  ami hátráltatja, lassítja, nem viszi előre a nyelvtanulást.   

 

Mi a baj azzal, ha nem tudsz hallás után érteni és jól beszélni?

A készségek sorrendjében az első a hallás utáni megértés. Ha nem tudsz jól hallás után érteni, akkor a beszéd is nehezen megy. Valamint az összes nyelvi készséget gyakorolni kell, mert mindegyik kivétel nélkül támogatja a másikat: hallás-értés, beszéd, olvasás, írás. Amit hallgatsz, például hanganyag, megjelenik a beszédedben. Amit a készségek elsajátítása alapján leírsz, azt beszélni is tudod, szintúgy amit olvasol. Ha nem tudsz jól hallás után érteni, a beszéd is akadozik, nehezen megy. Ezért hallgass minél több minőségi hanganyagot, olvass, gyakorold a beszédet, írást. A webangol.com tanfolyamain mind a négy nyelvi készségre nagy hangsúlyt fektetünk a kiscsoportos tanórák keretében.

Hogyan tudod fejleszteni a hallás utáni készségedet és a beszéd készségedet?

Hallás utáni készségedet aktív hanganyag hallgatással tudod fejleszteni, amit hallgatsz, az meg fog jelenni a beszédedben. Ezt célszerű otthoni tanulásba beletervezni, órán felesleges ezzel tölteni az időt, hiszen otthon is meg tudod tenni egyedül. Órán a nyelvtanfolyam a hanganyag. Beszéd készség fejlesztés hanganyag hallgatással, olvasással és a tanultak írásával fejlesztető. Mind a négy készséged fejlesztése kell ahhoz, hogy komplett legyen a nyelvtanulásod. Ezt a legkönnyebben, leggyorsabban egy aktív kiscsoportos nyelvtanfolyamon sajátíthatod el, hiszen ott egy helyen mind a négy nyelvi készségre hangsúlyt fektetnek, és gyakorolják. A webangol.com nyelvtanfolyamai pontosan ilyenek.

Hogyan zajlik kiscsoportosan az óra?  

A kiscsoportos tanórák rendkívül aktívak és hatékonyak, valamint sokkal több energiát, tudást adnak, mint egy egyéni tanóra. Itt hangsúlyozom, hogy csakis akkor ha megfelelő technikákat alkalmaznak elejétől a végéig a vezetett angol nyelvórákon. Általában kusza, hiteltelen tévhitek keringenek a csoportos órákról. Mint például amikor egy iskolában egymás mellett ülnek a tanulók, és csendben jegyzetelnek, vagy a tanárról szól az óra legtöbbször, vagy a tanár csak azzal az 1-2 tanulóval foglalkozik, akik már tudnak valamennyire angolul, a többiek pedig nem jutnak szóhoz. A webangol.com tanfolyamaival mindezeket a kusza tévhiteket, fél-információkat felejtsd el. Nem ez a csoportos tanulás. A webangol.com nyelvtanfolyamaival teljesen más szintre emelkedik a kiscsoportos nyelvtanulás, úgy zajlik, amire valóban való.

                                                                                                          

Miért ez a leghatékonyabb tanulási forma?

Csoportban tanulod meg használni a nyelvet, hiszen több irányból jön a kommunikáció, így nem csak az angol nyelvet, de egyfajta szocializációt is gyakorolsz, hiszen a nyelvet emberekkel fogod kommunikálni, nem egymagad és ezt gyakorolni kell. A munkahelyeden, iskolában, cégnél is egy közösségben vagy, élsz, használod az anyanyelvedet, a magyart nap mint nap, nem igaz? Ugyanez a helyzet az angol nyelvvel is. Hogyan tudnád gyakorlottan és gördülékenyen használni, ha csak a tanárral van némi kommunikáció órán, de inkább a könyvmagolás? Nem hatékony. Ami hatékony az a kiscsoportos nyelvtanulás. Gyakorolni kell ahhoz a nyelvet, hogy meg tudj szólalni, ne görcsölj, ne félj, amikor meg kell szólalnod hirtelen valahol, fel kell venned a telefont és angolul szólnak bele, vagy egy szóbeli vagy írásbeli nyelvvizsgán vagy, ami szintén egy stressz forrás. Ahhoz hogy gyakorold, élő nyelvi környezet kell. Mit takar egy élő nyelvi környezet? Embereket, közösséget, élő szituációkat, magát az életet. Az angol nyelvtanulás a kiscsoportos tanulás keretében a leghatékonyabb.  Rengeteg olyan egyszerű technika van, amit a tanórákon gyakorolunk. Ezekre általában a magyar nyelvoktatás nem képzett, hogy gyakoroltassa a tanulókkal, vagy nem tartják lényegesnek. Pedig nagyon is az. Vannak némi próbálkozások, de az nagyon kevés és gyenge.

 

Hogy képzeljem el az óra menetét?

A tanórákon, mint már sokszor említettem, csak a beszéd centrikus angol nyelvtanulás, készség és kommunikáció fejlesztés zajlik kizárólag angol nyelven. Ez nem lehet ennél kevesebb és nem történhet másként, mert akkor nincs nyelvi elsajátítás, akadozni fog a beszéded, magyarul fogsz gondolkodni a nyelvről. Egy nyelvtanulónak nem erre van szüksége. Mire van szüksége egy nyelvtanulónak? Arra hogy könnyedén, egyszerű technikákkal rövid idő alatt elsajátítsa a nyelvet. A tanórákon aktív csoport munka, pármunka zajlik.

A csoportmunka keretében együtt elvégezzük az adott feladatokat, valamint sor kerül az együtt tanulásra. Hiszen a horizontális tanulás sokkal hatékonyabb, mint a vertikális tanulás. A hatástalan vertikális tanulás pontosan az, ami az iskolákban történik túlnyomórészt: a tanár mondja, te leírod, másolás a tábláról, jegyzetelés, kikérdezés, dolgozat. Ezzel ellenben a horizontális tanulás, amikor együtt feldolgozzuk a tananyagokat, szóban elvégezzük a feladatokat, aktív beszédgyakorlatokat végzünk, és amikor együtt végig csináltuk, utána jön a pármunka. Senki sincs egyedül, mindenki pontosan tudja mindig mit kell csinálni, az otthoni tanulásnál is. Végig vezetett, ugyanakkor szabad tanulás folyik, kivétel nélkül mindenkire sor kerül, mindenki elegendően érvényesül a tanórákon és annyit beszél, amennyit csak tud és akar, van lehetőség mindenkinek a beszédre és minden más hatékony gyakorlatra, készségfejlesztésre.

A csoportmunka után jön a pármunka. Ha nincs aktív pármunka, nincs nyelvi fejlődés sem. Ez az egyik olyan gyakorlat, amikor pont a lényeget az emberi kommunikációt gyakorlod, például kérdés-válasz formájában. Ennek a feladatnak rengeteg gyakorlati eleme van, amit a nyelvtanár, én koordinálok szükség szerint. Ez a gyakorlat szintén kihagyhatatlan a nyelvórákról, oka nagyon egyszerű: erről szól az élet, a nyelvi kommunikáció.   

 

Mindenkire sor kerül és kap lehetőséget beszélni?

Én most kijelentő mondattá formálnám ezt a kérdést. Mindenkire sor kerül és kap lehetőséget beszélni. Sőt, csakis itt kapsz, kap a tanuló lehetőséget beszélni. Hiszen hol máshol kapna? Egy magolós-fordítós nyelvtanfolyamon? Ott nincs kommunikáció csak csend és jegyzetelés. Egy iskolai csoportban? Ott szintén nincs kommunikáció vagy nagyon kevés, és/vagy azokkal a tanulókkal foglalkozik a tanár általában szimpla könnyebbségből, akik már tudnak angolul. Ráadásul túl sokan vannak és sem a környezet, sem a terem nem alkalmas kommunikatív nyelvtanfolyamra. Persze ezen lehetne változtatni. Egyéni órákon? Ott ha van is kommunikáció, akkor csak a tanárral kommunikálsz, nem olyan hatékony, mint a kiscsoport, ráadásul sokkal jobban fárasztó, egyrészt mert nem váltakoznak idő közönként a gyakorlatok, másrészt nem gyakorlod mind a négy nyelvi készséget, így unalmassá is válik. Azonban legtöbb esetben az egyéni magán órákon is az angol könyvet darálják végig magyarul.

Mindent összevetve, ha a hallás és beszéd készséged szeretnéd fejleszteni, akkor mind a négy alap nyelvi készségedet kell: hallás-értés, beszéd, olvasás, írás. Mind a négy támogatja egymást oda-vissza, egyik sem elhanyagolandó. Így leszel sikeres nyelvhasználó és éred el a kisebb nyelvtanulási céljaidat. Sok sikert kívánok.

Webangol Megoldókulcs

Ahogy itt, a honlapon megjelenő cikkekben olvashatod, melyet ajánlatos alaposan végig olvasni, a webangol.com minden nyelvtanulási problémádra megoldást nyújt az élő, beszéd centrikus magolás-fordítás mentes nyelvtanfolyamokkal. Nálunk nem csak hirdetve van a beszéd centrikus tanulás, mint a tanfolyamok 97%-nál, itt óráról órára tapasztalod, hogyan is kell angol nyelvet tanulni. Megtanulsz tanulni is. Együtt forradalmasítjuk a nyelvtanulásod, a komplett újrakezdés vár téged készen, neked csak élned kell a lehetőséggel. Ehhez itt vedd fel velem a kapcsolatot most.

Mielőtt ezt megteszed, máris adom a kulcsot ami nyitja az ajándék videós nyelvcsomagodat, mellyel egy nagy, komplex témakört tudsz feldolgozni, csak írd be az email címed itt a bal oldali ablakba, és azonnal érkezik a levelesládádba.

A zöld gombbal zöld utat kap az angol nyelvtanulás. Figyeld és vedd át a példányodat most!