“1 év alatt angol középfokot/felsőfokot el lehet érni a nulláról és nyelvvizsgát tenni?”

1 év?

Igen, teljesen reális az 1 év, ha betartod a most következő feltételeket, illetve a webangol.com teljes tartalmát és rendszeresen foglalkozol az angol nyelvvel, napi szinten. Először is mindenképpen egynyelvű nyelvvizsgát válassz. Az sokkal könnyebb is és a nyelvtanulásodat sem zavarod össze, építed le a fordítással. Bárhol is tartasz most, ülj le és tervezd meg a nyelvtanulásod. Szánj erre szükséges mennyiségű időt. Ha így teszel, sosem lesz kapkodás, izgalom, görcsölés a nyelvvizsga előtt, de nem csak akkor, hanem egyszerűen soha. Ez azért jól hangzik. Igaz? A kapkodás, izgulás, rohanás sok esetben a tervezés hiányából akad. Az elkövetkező gondolatmenetekben rávilágítalak arra, milyen fontos a tervezés, megelőzés. Ehhez mindig előre kell tervezni, előre gondolkodni. Mindig könnyebb megelőzni mindent, mint kezelni. Írd le pontokba szedve és időt hozzá rendelve, hogy mit akarsz elérni. Mi legyen pontosan a végső cél, és bonts kisebb célokat. Továbbá mi, mik kellenek ehhez pontosan, gyűjtsd össze őket: pl. egy beszéd centrikus tanfolyam, idő, nyugodt környezet stb. Fontos a pontos tervezés. Ha ez megvan, kezdődhet a felkészülés, tanulás.

 

Hol és mikor kezdődik pontosan a nyelvvizsga felkészülés?

Most ismét újat mondok neked. A nyelvvizsgára való felkészülésed az angol nyelvtanulás elején kezdődik. Nem a nyelvvizsga feladatok gyakorlásával. Az az utolsó fázis a nyelvvizsga felkészülésben és a tévhitekkel ellentétben nem az első. Mire odaérsz, hogy gyakorold a nyelvvizsga feladatokat, egyedül is meg tudod tenni, ha egy megfelelő beszéd centrikus nyelvtanfolyamra jársz. Egy nyelvtanfolyamnak nem csendben és feladatok megoldásával kell telnie, teszteléssel, hanem aktívan nyelvhasználattal, készségek fejlesztésével.

Első fázis:

A nyelvtanulás kezdete. Amikor elkezdesz angol nyelvet tanulni és rendszeresen foglalkozol a nyelvvel a négy nyelvi készséget fejlesztve egy nyelvtanfolyamon. Hatékony angol nyelvtanfolyam tehát:  

      – Nyelvi készségek gyakorlása: hallás-értés, beszéd, olvasás, írás. Először hallunk, utána beszélünk, utána olvasunk és azután írunk mindent. Csak ekkor történik meg a tanulás, a nyelv elsajátítása. Ezek nélkül nem jön létre nyelvtanulás, nyelvi elsajátítás. Mind a négy nyelvi készség támogatja egymást oda-vissza, így egyik sem elhanyagolható.

      – A tanórákon azzal foglalkozol amit otthon nem tudsz megtenni: kommunikáció, készség-értés fejlesztés.

    – Az élő sztorikon, kép-sztorikon, kommunikációs gyakorlatokon keresztül hatékony a tanulás. Ezekben minden nyelvvizsga típusfeladat megtalálható, így egy időben az életre is és a nyelvvizsgára, vagy bármilyen angol vizsgára is készülünk a tanórákon. Mindent hatékonyan végzünk és mindent időben, felváltva.

– Jegyzetelni nem kell a tanórán, felesleges szavakat, mondatokat jegyzetelni, hiszen ha lógnak a levegőben és nincsenek szituációkban, tehát nem élő nyelvi környezetben, akkor haszontalanok és időt, energiát pocsékolsz vele, elveszed a figyelmed a valódi tanulásodról. A tanfolyamon egymásra figyelünk maximálisan, egymástól is tanulunk, kommunikálunk. Amit írunk, együtt írunk példákat. Az az írás értékes, amit a készségek alapján írsz. Ez pedig az otthoni írásod, a házi feladat.  Ez hanganyag, olvasás, írás formájában. Felváltva is lehet őket, de rendszeresen. Időt kell találni rá, hiszen az élő tanfolyammal együtt fejleszti a kommunikációt, nyelvhelyességet, kreativitást.  Az életre, és a kisebb célodra a nyelvvizsgádra készít fel.

Második fázis:

A nyelvtanulás „közepe”. Amikor már jó ideje tanulod az angol nyelvet, mérlegeld, hol tartasz. Jó-e minden úgy ahogy van, vagy valamin kell-e változtatnod? Nézd át, ha kell írd át a nyelvtanulási tervedet. Mindig tarts szünetet a tanulások között és tiszta fejjel tanulj mindig, hiszen a legfontosabb, hogy örömmel tanuljunk, mert az marad meg, amit így tanulsz.

Harmadik fázis:

A nyelvvizsga feladatok gyakorlása. Ez az utolsó fázis a nyelvvizsgáig. Ha hatékony a nyelvtanfolyam, otthoni tanulás, önálló tanulás, akkor ezeket egyedül is tudod gyakorolni, hiszen a különböző vizsgafeladatoknak vannak megoldó kulcsai. Amikor már ezeket gyakorlod, könnyen mennek a feladatok, hiszen az alapok megvannak és mivel profi angol nyelvtanuló vagy, könnyen felkészülsz bármilyen nyelvvizsgára. Tehát konkrétan nyelvvizsga felkészüléshez nem kell külön tanfolyam. A nyelvtanfolyam arra kell, hogy elsajátítsd a nyelvet és helyt állj minden élethelyzetben. Legyen az munkahely, külföldi utazás-munka, nyelvvizsga, iskolai vizsga, vagy bármilyen kisebb cél. Egy tartalmas, cél orientált tanfolyam ugyanis mindenre felkészít. Ha mégsem, akkor az a tanfolyam nem megfelelő tanulási technikákat tartalmaz. A webangol.com tanfolyamai minden élethelyzetre hatékonyan felkészítenek és a tanulóim sikeres nyelvvizsgákat tesznek.

 

Hogyan történik a nyelvvizsga?

Mivel egy vizsgán limitált idő áll rendelkezésre, így mindenképpen arra kell koncentrálnod, ami a lényeg. Mind az írásbeli mind a szóbeli nyelvvizsgának megvannak technikái, amit gyakorlunk a nyelvórákon, illetve meg is beszélünk.  Átbeszéljük, pontosan hogyan kell olvasni egy szöveget a nyelvvizsgán, hiszen nem úgy mint amikor olvasol egy könyvet, cikket, hanem másként, mivel a nyelvvizsgán limitált az idő. A szóbeli nyelvvizsga szintén rövid, és ott pár percben kell bemutatnod, hogy tudsz angolul, nyelvhasználó vagy. Hogyan viselkedj a vizsgáztatóval, mit és hogyan mondj pontosan, mit ne mondj semmiképpen. Beszélünk a szótárakról is, mit és hogyan használj. Ha mindezeket betartod, az pozitívan fog hatni a vizsgáztatóra és nyersz. Jelen esetben azt, hogy sikerül a nyelvvizsgád.

 

Érdemes online angol nyelvtanfolyamra járni ehhez?

Mint már írtam róla, nem az lényeg hogy hol és kitől tanulsz, online vagy offline, az a lényeg, hogy jó módszertan alapján tanítsanak téged. Nagyon sokan azt hiszik, hogy Angliában meg lehet nagyon jól tanulni angolul. Ez így is van, ha kizárólag angol környezetben vagy, mely egy aktív környezet, és a megfelelő tananyagokkal irányított a nyelvtanulásod. Lehetsz te Angliában, ha magyarokkal vagy más nemzetiségiekkel vagy kapcsolatban, akkor nehéz megtanulni angolul, mert nem használod aktívan a nyelvet. Valamint hiába tanulsz élőben, ha a tanár vertikálisan tanít, szavakat és nyelvtani szabályokat magoltat, és nem az értésre, beszéltetésre, készségek fejlesztésére helyezi a hangsúlyt órán, illetve nem használ olyan eszközöket, amivel te magad gyakorlod az angol nyelvet. Ugyanis ha csak beszél a tanár az órán, ami a jobbik eset, nem csendben ültök, az jó, de a hallás utáni megértést fejleszti, ami szintén hasznos, de arra ott vannak a hanganyagok, videók. Ezzel nem érdemes tölteni az időt a tanórákon, ez otthoni feladat, mert egyedül is tudod végezni. A tanfolyamon aktív kell legyen a tanuló. Természetesen ugyanez igaz online is. Sokan az anyanyelvi tanárra esküsznek, mondván, hogy ő tutira jól tanít, mert anyanyelvi. Az igazság az, hogy a legtöbb anyanyelvi tanárnak nincs olyan módszere, tanulási technikái, amivel téged megtanít beszélni, készségeidet fejleszteni. Hiába anyanyelvi, az óráival nem sokat érsz, ha a beszéd készségedet, nyelvi készségeidet is akarod fejleszteni. Itt is hangsúlyozom, hogy nem mindegy, mi történik a tanórákon.            

Amit én most mondani akarok ezzel, az az, hogy nem az számít, hol és kitől tanulsz, hanem a megfelelő módszertan és egy szakmailag nagyon jól felkészült nyelvtanár. Természetesen lehetsz te Angliában, tanulhatsz élőben, online, vagy offline, anyanyelvi tanártól, vagy sem ha a módszer pontosan a fentiekben leírtak szerint történik. Ez a lényeg. A webangol.com online tanfolyamai pontosan ilyenek. Nincs kárba veszett idő, csak tartalmas tanulás, nyelvi elsajátítás.

 

Mi a testre szabott pedagógia?

Mindenképpen olyan tanulást válassz, ami tényleg a beszéd centrikusságra helyezi a hangsúlyt, ahol te beszélsz a legtöbbet órán, rólad szól a tanóra és itt most hangsúlyozom, hogy tényleg beszéd centrikus legyen, hiszen nagyon sok tanfolyam ezt hirdeti, de nem csinálja.

Nekem vannak tanulóim, akik Angliában élnek, sőt van, aki iskolába is jár ott, de kezdő csoportba kellett raknom, mert alap dolgoknál megakadt szint felmérésnél, vagy meg sem tudott szólalni. Ráadásul ott nincs is teljesen kezdő csoport. Hangsúlyozom, hogy ez nem baj, nem hiba, hanem egy állapot. Nálam pedig 2 hónap alatt többet értek el, mint kint 1-2 év alatt, vagy sokkal több idő alatt, és már folyékonyan beszélnek angolul. Valamint az a bizonyos stressz, aggódás, félelem érzet rövid idő után eltűnik. Ezek többek között a természetes tanulás velejárói. Valamint ne feledd! A nyelvvizsga csak egy állomás a nyelvtanulásodban, egy kisebb cél. Az angol nyelvet magadért tanulod, hogy bármikor, bármilyen helyzetben meg tudj szólalni, érvényesülni. Ebben segít a webangol.com élő és videós tanfolyamai.